Hlavní obsah

Královopolská čeká letos nižší tržby i zisk, ale zvýší výrobu a přijme nové lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnská strojírna Královopolská letos čeká kvůli vlivu globální ekonomické krize pokles tržeb o zhruba devět procent na 710 miliónů korun a zisku o dvě pětiny na 30 miliónů korun. Uvedla to předsedkyně dozorčí rady a ředitelka správního úseku firmy Hana Halasová.

Článek

Firma, od založení jejíhož předchůdce v pátek uplyne přesně 120 let, v posledních měsících registruje pokles výroby a loni i propouštěla. Od března ale čeká nárůst výroby, kvůli kterému hodlá přijmout 50 až 70 lidí.

"Krize zapříčinila snížení investic do projektů jak v hutním, tak petrochemickém průmyslu, tedy v oblastech, na které se společnost orientuje," podotkla Halasová. Získávání zakázek v loňském i letošním roce proto bylo pro firmu s dlouholetou tradicí těžší a složitější než před začátkem krize. Dalším důsledkem krize je, že ostatní výrobci orientující se na podobný trh mají volnější kapacity než před rokem. "Tím pádem se zvýšila konkurence, a to především cenová," podotkla.

Propouštěli hlavně agenturní zaměstnance

Firma loni do září podle dřívějších informací kvůli krizi propustila zhruba polovinu agenturních zaměstnanců. Snížila i počet kmenových zaměstnanců zhruba o sedm procent, tedy odhadem o několik desítek. Firma v roce 2008 podle výroční zprávy v průměru zaměstnávala 512 lidí, o rok dříve jich bylo 567. V posledních měsících se ale podle Halasové podařilo firmě zaměstnanost udržet na stejné úrovni.

V loňském posledním čtvrtletí a v letošním prvním firma registruje nižší naplnění výrobních kapacit a dočasný pokles výkonnosti o zhruba 40 procent. Od března ale plánuje postupné navyšování výkonnosti v důsledku nově získaných zakázek na předchozí úroveň. "Výsledkem je, že společnost nebude propouštět, ale naopak aktuálně nabízí zaměstnání dalším 50 až 70 pracovníkům dělnických profesí, zámečníkům a svářečům," dodala.

Jeřáby pro Rusko, další kontrakty pro Blízký východ

K posledním získaným zakázkám patří smlouva na dodávku čtyř kusů jeřábů pro výstavbu Kalužského metalurgického závodu v Rusku. Před podpisem je i řada dalších kontraktů pro chemický průmysl, převážně s orientací na Blízký východ.

Hlavní oblastí podnikání Královopolské je výroba jeřábů a ocelových konstrukcí a investiční dodávky pro chemický průmysl. Firma dodává výrobky do zemí východní Evropy a také na Blízký východ. Podílela se například na výstavbě rafinerií v Iráku v bagdádské čtvrti Daura a v provincii Basra, ale také v Litvě.

Královopolská patří mezi tradiční brněnské strojírny. Její historie se začala psát před 120 lety, 19. února 1890, kdy byla do obchodního rejstříku zapsána pod jménem Brno-Královopolská strojírna Lederer & Porges. V 90. letech minulého století měla až šestimístné ztráty a hrozil jí krach. Před několika lety ale opět získala zákazníky a stabilizovala výrobu.

V roce 2004 koupila od státu podíl 99,866 procenta firma Brass. Mezi lety 2004 až 2009 pak strojírna každoročně zvedala tržby zhruba o desítky až stovky milionů Kč a byla vždy v zisku. Předloni valná hromada rozhodla o vykoupení menšinových podílů. Od prosince 2008 je tak Brass jediným majitelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám