Hlavní obsah

Češi otestovali speciální povlak pro sondu, která má zkoumat Jupiter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští vědci se znovu zapojují do evropského vesmírného programu. Díky své kryogenní aparatuře otestovali míru tepelného vyzařování speciálního povlaku určeného do kosmického prostoru. Povrchovou úpravu využije sonda Juice, která má zkoumat planetu Jupiter a její měsíce. Samotná sonda má odstartovat v roce 2023.

Foto: ESA, skupina Kryogenika a supravodivost ÚPT AV ČR

Vizualizace sondy Juice u Jupiterova měsíce Ganymedu. Ve výřezu je otevřená komora kryogenní aparatury se vzorkem pro měření tepelné emisivity nebo absorptivity.

Článek

Spolupráce odborníků z Akademie věd ČR tak pokračuje testováním další sady materiálů pro budoucí mise Evropské kosmické agentury (ESA).

Sonda Juice bude vybavená speciálním povlakem, který zkoušeli konkrétně vědci ze skupiny Kryogeniky a supravodivosti brněnského Ústavu přístrojové techniky (ÚPT) AV ČR.

Rozsáhlý vír na Jupiteru sahá mnohem hlouběji, než se předpokládalo

Věda a školy

Testovaná povrchová úprava bude použita jako součást tepelné regulace plánované sondy v rámci mise JUICE (JUpiter ICy moons Explorer). Ta má zhruba čtyři roky podrobně zkoumat obří plynnou planetu Jupiter a její tři největší – ledové – měsíce: Ganymed, Callisto a Europu.

Zkoumat bude mj. strukturu těchto měsíců, jejich podpovrchové oceánské proudy nebo bude ověřovat teorie o magnetosférických procesech v okolí Jupiteru, největší planety Sluneční soustavy.

Hubbleův teleskop potvrdil, že se na Jupiterově měsíci odpařuje voda. Jen na jedné polokouli

Věda a školy

Cílem je pokusit se odpovědět na otázky, jaké jsou podmínky nutné pro vznik planet či zda tam existují podmínky vhodné pro život.

Sonda Lucy míří k Jupiteru a jeho planetkám. Po startu se objevil malý problém

Věda a školy

Podle vědců je v kosmu tepelná regulace sond velmi závislá na schopnosti povrchu při dané teplotě absorbovat tepelné záření. Právě souprava testovaná výzkumníky z Brna bude použita jako součást tepelné regulace sondy. Tým změřil tzv. totální hemisférickou emisivitu – v teplotním rozsahu minus 258 stupňů Celsia až plus 27 °C – povlaků s různými tloušťkami. K tomu použili kryogenní aparaturu vyvinutou v ÚPT.

Češi přispějí k misi lovce exoplanet, zapojí se i do výzkumu měsíců Jupiteru

Věda a školy

„Srdcem naší aparatury je válcová měřící komora, kde jsou ve vakuu umístěny rovnoběžně dva disky, mezi nimiž je malá mezera. Jeden je ze zkoumaného materiálu a druhým je definovaný referenční povrch. Jeden z disků vyhříváme na určenou teplotu, což způsobí i bezkontaktní ohřev druhého, studenějšího disku, a to právě prostřednictvím energie přenesené tepelným zářením. Stejným principem Slunce ohřívá Zemi," popsal princip přístroje vědec Jiří Frolec.

„Ze změřených parametrů pak můžeme vypočítat tzv. emisivitu či absorptivitu vzorku, tj. míru schopnosti vyzařovat (pohlcovat) tepelné záření,“ dodal tuzemský odborník.

Další české příspěvky do mise Juice

Již dříve se do přípravy mise Juice zapojili např. vědci z Astronomického ústavu AV, kteří sestrojili prototyp speciálního napájejícího zdroje nebo experti z Ústavu fyziky atmosféry AV. Ti pracovali na zařízení pro výzkum radiových a plazmových vln v prostředí Jupiteru.

Foto: ESA, skupina Kryogenika a supravodivost ÚPT AV ČR

Sestavování sondy Juice v čistých prostorech ESTEC

Zadavatelem výše popisovaných měření je Evropské centrum pro kosmický výzkum a technologie (ESTEC) se sídlem v nizozemském Noordwijku, což je hlavní vývojové a testovací centrum ESA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám