Hlavní obsah

Končí termín, kdy mohou žáci podat přihlášky k přijímačkám na střední školu

– Praha

Zájemci o maturitní studium na středních školách a víceletých gymnáziích mohou ve středu 1. března naposledy posílat své přihlášky k jednotným přijímacím zkouškám, které organizuje Cermat. Tento den končí podávání přihlášek na všechny středoškolské obory. Na SŠ se letos vedle dětí z populačně silného ročníku hlásí i uchazeči z řad ukrajinských uprchlíků, kteří budou mít pro přijímací zkoušky upravené podmínky.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jednotné přijímací zkoušky - ilustrační snímek

Článek

„Teoreticky mohou dnes (ve středu) zájemci podávat přihlášku do 23:59 hodin, ale každá škola má samozřejmě své úřední hodiny,“ řekla Novinkám mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Podle webu Cermatu je možné přihlášku donést do podatelny střední školy osobně, nebo ji zaslat poštou. Přihlášku lze podat elektronicky pouze za podmínky elektronické konverze na kontaktním místě veřejné správy - Czech POINT.

Pro obory s talentovou zkouškou platil termín podání přihlášky na SŠ do 30. listopadu 2022. Pro všechny ostatní obory vzdělání, maturitní i nematuritní, platí do 1. března 2023.
Nematuritních oborů se jednotné přijímací zkoušky organizované Cermatem netýkají.
Informace k nematuritním oborům jsou zde.

Zájemce o středoškolské studium s maturitou čekají jednotné přijímací zkoušky, které centrálně zadává a vyhodnocuje Cermat, což je příspěvková organizace MŠMT. Přihlášku si zájemci mohou podat na dvě školy, případně ještě navíc na sportovní gymnázia.

Základní školy letos opustí přes 100 tisíc žáků, o desetinu více než loni

Věda a školy

Letos se přijímací zkoušky do prvního ročníku pro čtyřleté obory středního vzdělání s maturitou a pro obory nástavbového studia budou konat 13. a 14. dubna, na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna. Jednotná zkouška se skládá z písemného testu z českého jazyka a matematiky.

V tomto školním roce se podle údajů ministerstva školství (MŠMT) v 9. třídách ZŠ učí 106 339 žáků, tedy zhruba o 33 procent víc než před čtyřmi lety. V loňském školním roce se v devátých třídách učilo 95 198 dětí, o rok dříve to bylo 90 286 a např. ve školním roce 2018/2019 jen 79 703 deváťáků.

Za tisk maturitních testů Cermat zaplatil 900 tisíc korun

Věda a školy

Už loni si mnozí zájemci o studium na střední školy stěžovali na nedostatek míst v maturitních oborech. Problém se týkal hlavně Prahy, letos experti očekávají převis zájemců o vzdělání i v dalších městech.

Ukrajinským azylantům se může prominout test z ČJ

Počty uchazečů o studium na českých SŠ letos navýší také Ukrajinci, kteří do Česka přicestovali kvůli válce ve své domovině. Resort dříve na svém webu informoval, že se v září 2022 na druhém stupni ZŠ učilo 16 761 ukrajinských azylantů. Uprchlíci z válkou zasažené země budou z rozhodnutí úřadu skládat jednotné přijímací zkoušky na SŠ v upravené podobě.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) loni v srpnu avizoval vznik speciálních center v Praze a v Brně, v nichž by ukrajinští školáci skládali přijímací a další zkoušky. Mluvčí školského resortu Aneta Lednová nyní ČTK sdělila, že resort zřízení těchto center v plánu nemá a přijímačky budou Ukrajinci dělat v prostorách škol.

Maturitu by mělo na jaře skládat 430 ukrajinských studentů

Věda a školy

Pro ukrajinské azylanty nebude povinná přijímací zkouška z češtiny, pokud o její zrušení požádají spolu s podáním přihlášky na SŠ. Potřebnou znalost češtiny u nich budou pracovníci školy prověřovat ústním pohovorem. Písemný test jednotné přijímací zkoušky z matematiky zase budou moci mít v ukrajinském jazyce.

Škola pro uprchlíky bude moci v ukrajinštině připravit také školní část přijímací zkoušky. Tu mají jen některé SŠ, které nabízejí maturitní obory, a koná se v termínu od 12. do 28. dubna. Pokud škola své přijímačky Ukrajincům nepřeloží a zkouška bude v češtině, budou mít ukrajinští běženci na přijímací test o čtvrtinu více času než ostatní uchazeči a budou moci využívat překladový slovník.

Na gymnázia se hrnou davy. Stát 10 let spal

Věda a školy

Shrnutí: Kapacita SŠ je dostatečná, u gymnázií ale bude opět převis uchazečů

Věda a školy

Výběr článků

Načítám