Hlavní obsah

Kapucínská hrobka se opravuje, kvůli mrtvým je nutné spěchat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kapucínská hrobka, jedna z největších a nejstarších brněnských turistických atrakcí, je nově uzavřena kvůli rekonstrukci. K věčnému spánku je v ní se čtyřiadvaceti řeholníky uložen i legendární velitel pandurů z časů císařovny Marie Terezie baron František Trenck (1711–1749).

Foto: archiv Kapucínské hrobky

Kapucínská hrobka v Brně se opravuje.

Článek

Unikátní mikroklima hrobky zachovalo po staletí ostatky řeholních bratří v neuvěřitelně dobrém stavu. Aby to tak zůstalo, musí být práce nejpozději do poloviny letošního května hotovy.

Mrtví totiž potřebují turisty.

Davy návštěvníků utvářejí jedinečné mikroklima hrobky
Kateřina Hlouchová, vedoucí expozice, kapucínská hrobka

„Davy návštěvníků utvářejí jedinečné mikroklima hrobky. Již od poloviny 19. století, kdy byla zpřístupněna veřejnosti, chodí do hrobky vždy v létě tisíce lidí. Jejich pohyb pomáhá vzduchu v podzemí cirkulovat a udržovat stabilní teplotu okolo deseti stupňů Celsia,“ vysvětlila Novinkám a Právu vedoucí expozice Kateřina Hlouchová.

Archeologové objevili v Sázavském klášteře výjimečně dochované pozůstatky středověkého domu

Věda a školy

Zdůraznila, že tento režim je nutné kvůli zachování ostatků dodržet, a to bez ohledu na technickou náročnost prací.

Baron je v dobrém stavu

V hrobce je pohřben v samostatném sále ve své rakvi baron Trenck. Ve dvou místnostech je uloženo dalších patnáct zemřelých v barokních rakvích. Unikátem je krypta, v níž leží přímo na udusané zemi pokryté pískem ostatky čtyřiadvaceti řeholníků pohřbených v 17. a 18. století. S těmi nelze hýbat, mohly by se rozpadnout.

Prostor s řeholníky proto zůstane nedotčen, po dobu prací bude neprodyšně uzavřen. Práce se budou konat v další části hrobky.

Oprava je nejen technicky, ale také logisticky náročná. Odborníci nejprve uzavřou kryptu s řeholníky a pak rakve s mrtvými přenesou do sálu k baronu Trenckovi, který je v dobrém stavu, a opravovat se tedy nebude. Tento prostor bude oddělen od části hrobky, v níž se bude pracovat. Půjde o největší rekonstrukci této slavné hrobky v novodobé historii.

Podlaha z italského kamene

Cílem prací je polovinu hrobky upravit tak, aby lépe odolávala vlhkosti. Odstraněna bude keramická dlažba z 90. let minulého století. Nebude obnoven původní povrch z pálených cihel. Odborníci prostor vydláždí kamenem přivezeným z Itálie, který je odolnější než cihly a prodyšnější než keramika. Pod podlahou budou vytvořeny odvětrávací kanálky.

Počítá se i s opravou omítek. Použity budou moderní materiály, aby lépe vzdorovaly vlhku. Práce jsou pomyslnou hrou o čas – správa hrobky potřebuje vrátit ostatky a režim krypty do původního stavu, na druhé straně ale tuhnutí betonu a použitých materiálů nelze uspěchat.

Pekelník Trenck se zřejmě upil k smrti

Historie

Rekonstrukce přijde na dva miliony korun. S otevřením hrobky se počítá 15. května. Ročně ji navštíví okolo 35 tisíc lidí, přičemž zhruba polovinu z nich tvoří turisté z celého světa.

Lákadlem pro ně není jen pohled na pohřbené řeholníky, z nichž mnozí po staletích vypadají, jako by jen spali, ale právě i legendární baron Trenck. Ten si už za svého života díky prudké povaze, divokému zjevu, hřmotné postavě a neuvěřitelné odvaze na bojišti vysloužil přídomek Ďábel. Stal se nejslavnějším vězněm brněnského hradu Špilberku. Tam se prý napravil, a právě proto se nechal pohřbít v kryptě s prostými řeholníky. Kapucíni o ni pečují dodnes.

Jeskyňáři v Moravském krasu si nadělili novoroční dárek, objevili Mauglího síň

Věda a školy

K Macoše se už řidiči nedostanou, ochranářům s nimi došla trpělivost

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám