Hlavní obsah

K Macoše se už řidiči nedostanou, ochranářům s nimi došla trpělivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilémovice

Řidiči se již k chatě Macocha u stejnojmenné propasti v centru Moravského krasu na Blanensku nedostanou. Ochranářům došla trpělivost s turisty, kteří místo toho, aby si auta odstavili na nedalekém parkovišti, zajíždějí až téměř k Hornímu můstku tyčícímu se 138,7 metru nad dnem propasti.

Foto: archiv AOPK

K Macoše se již řidiči nedostanou.

Článek

Vjezd bude nově uzavřen závorou umístěnou hned vedle parkoviště. Aby ji nebylo možné objíždět, jsou po jejích bocích rozložené balvany.

„Vjezd je jen na povolení. Přestože je to z parkoviště k chatě Macocha a k sousednímu Hornímu můstku jen kousek, mnohým se těch pár minut nechce docházet a vznikají tak zbytečné problémy,“ řekl Novinkám Antonín Tůma ze správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Potíže jsou hlavně od jara do podzimu, kdy na můstek a lanovku míří tisíce lidí. A mezi nimi projíždějí řady aut.

„Takovýto provoz už není s ohledem na bezpečnost turistů možný. Navíc v dané lokalitě je bez problémů dostupné parkoviště, na němž lze i v plné sezoně bez potíží zaparkovat,“ zdůraznil Tůma. Podle ochranářů je problém jen o lenosti některých návštěvníků. Na dodržování zákazu vjezdu budou v nadcházející turistické sezoně přísně dohlížet.

Parkoviště ležící nedaleko chaty je schopno pojmout stovky aut a několik autobusů. Od chaty Macocha jej dělí zhruba jen 150 metrů, což je pomalou chůzí po rovince a po dobře udržované silnici jen pár minut. Celodenní parkování auta stojí stovku, motorky 50 korun.

Jeskyně navštíví ročně desítky tisíc lidí

Chata Macocha je důležitým turistickým centrem v krasu. Postavena byla ve stylu švýcarských horských chat v 19. století pod jménem Útulna a sloužila k přenocování turistů.

Netradiční stavba byla zrekonstruována v roce 1996. Dnes je v ní restaurace a nabízí také ubytování. Hned u ní je turistické centrum, obchůdky se suvenýry a občerstvením. Kolem chaty se prochází k lanové dráze, která tento prostor spojuje s Pustým žlebem. V něm je vstup do vyhledávaných Punkevních jeskyní s podzemní plavbou. Ročně je navštíví 200 tisíc turistů.

Návštěva Macochy, tedy jejich můstků, patří k neodmyslitelným zastávkám všech návštěvníků krasu. Vstup na oba můstky je zdarma. Lze si z nich prohlédnout nejen propast, ale i Dolní jezírko na jejím dně. Zahlédnout lze i skupinky turistů, kteří přes něj procházejí ze sálů Punkevních jeskyní plných krápníků na podzemní plavbu.

V Krumlově uzavřeli Lazebnický most, obchodníci si naříkají

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám