Hlavní obsah

Kapacity SŠ by se příští rok mohly navýšit o 17 tisíc míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kapacity středních škol by se v příštím školním roce mohly navýšit o 8790 nových míst ve stávajících školách a o dalších 8221 v nových školách. Nejvíce míst by mělo vzniknout v Praze. Celkem by v Česku mohlo přibýt 33 nových soukromých středních škol, tři zřizované krajem či obcí a jedna církevní střední škola. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo školství.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Loni na jaře úřad uvedl, že ve středních školách je zhruba 687 500 míst, z toho 200 000 neobsazených.

V některých regionech byl loni i kvůli silnému populačnímu ročníku enormní zájem o střední školy, podle mnohých odborníků na vzdělávání problémy s kapacitou míst evidovaly hlavně oblíbené obory, a to zejména v Praze a Středočeském kraji.

Nabídka míst podle expertů neodpovídala zájmu žáků o studium. Poukazovali na to, že se žáci kvůli systému přijímacích zkoušek a silnému ročníku dětí snažili snížit možnost neúspěchu při zkouškách tím, že při přihlašování na školy více taktizovali.

Cermat před přihláškami posiluje systém. Nechce, aby se opakovala situace s mobilní občankou

Domácí

Úřad letos posuzuje 116 žádostí o zápis nových škol a 236 o navýšení kapacit těch stávajících. Počet míst pro žáky a studenty na různých stupních škol by se mohl zvýšit o 17 213 v nových školách a školských zařízeních a dalších 19 936 ve stávajících školách.

Co se týká přímo středních škol v Praze, ministerstvo eviduje žádosti o navýšení o 5052 míst ve stávajících SŠ, 5932 míst by mělo vzniknout v 18 nových soukromých školách.

Na střední se hlásí 106 tisíc deváťáků

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a desetitisíce dalších uchazečů, např. zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia.

Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Miroslav Krejčí počítá zhruba se 120 tisíci uchazeči.

Cermat vydal videomanuál k přihláškám na střední školy

Věda a školy

Ředitelé středních škol musí do konce ledna nahrát do Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy) informace o otevíraných oborech, kapacitách a podmínkách přijímacího řízení. Systém připravil Cermat, který je příspěvkovou organizací MŠMT.

V případě nových oborů, které by se nestihly do rejstříku zapsat do konce ledna 2024, ale budou zapsané později, se na tyto obory podle ministerstva budou uchazeči moci hlásit ve druhém či dalších kolech přijímacího řízení.

Tříd lyceí přibývá, stejně nemusí stačit

Věda a školy

„Co se týká oborů, lze pozorovat zvýšený zájem o zápis oboru vzdělání Technické lyceum, Přírodovědné lyceum nebo Ekonomické lyceum, případně Pedagogické studium,“ uvedla mluvčí resortu školství Tereza Fojtová.

Zájemci o studium na SŠ si mohou nově od letoška podat tři přihlášky místo dvou, vyznačí na nich pořadí, kterým školám dávají přednost. Na základě výsledků zkoušek a priorit uchazečů je pak systém automaticky rozřadí. Přihlášku mohou podat nově elektronickou formou s ověřením zákonného zástupce a využitím elektronické identity, papírovou formou s podporou elektronického systému či pouze papírovou formou.

Města se připravují na covidové děti. Navyšují místa v mateřských školách

Věda a školy

Magistrát: V Praze je nižší kapacita základních škol, než říkají statistiky MŠMT

Věda a školy

Výběr článků

Načítám