Hlavní obsah

K Zemi sviští vesmírné těleso s vlastním měsícem

Novinky,

O víkendu se k Zemi přiblíží planetka i s vlastním měsíčkem. Asteroid s označením 1999 KW4 je podle amerického vesmírného úřadu NASA binárním systémem složeným z téměř 1,5 kilometru širokého těla ve tvaru ořechu a menšího kamene o velikosti půl kilometru, který kolem většího obíhá. Kolem naší planety bude prolétat ze soboty na neděli, nejblíže bude podle webu EarthSky v neděli 26. května v 1:05 našeho času v noci.

Kolem Země proletí asteroid i se svým měsícemVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Asteroid, kterému se podle informací listu USA Today přezdívá Alpha, proletěl kolem Země od 17. století už několikrát a znovu se tak tedy stane tento víkend.

Přestože je klasifikován jako potenciálně nebezpečný, mine naši planetu v bezpečné vzdálenosti necelých 4,9 milionu kilometrů, což je zhruba 13krát více, než je od Země vzdálen náš Měsíc.

Kosmický objekt se pohybuje rychlostí 77 446 kilometrů v hodině, tudíž ho podle agentury Reuters budou moci sledovat i amatérští astronomičtí pozorovatelé, byť samozřejmě nikoli pouhým okem.

Příště až za 17 let

Agentura NASA dále zmiňuje, že příští přístup tělesa 1999 KW4 bude o něco bližší, avšak stane se tak nejdříve v roce 2036.

Observatoř Las Cumbres v Kalifornii přidává i zajímavost, že menší část binárního systému, tedy onen pomyslný měsíc, dokáže oběhnout tu druhou (větší) za 17 a půl hodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám