Hlavní obsah

Jižní Korea vyslala do kosmu v rámci sdílené mise druhý špionážní satelit vlastní výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea v noci na pondělí vypustila svůj druhý vojenský průzkumný satelit, který má přispět k lepšímu monitorování aktivit KLDR. Stejně jako první špionážní družici ho do vesmíru vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Oznámilo to jihokorejské ministerstvo obrany, podle nějž satelit úspěšně vstoupil na oběžnou dráhu. Severní Korea dříve uvedla, že letos plánuje vypuštění několika vlastních špionážních satelitů.

Jižní Korea vypustila svůj špionážní satelit, který má přispět k lepšímu monitorování aktivit KLDRVideo: Reuters

 
Článek

Nosná raketa Falcon 9 podle portálu Space.com odstartovala v pondělí v 1:16 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

Po 45 minutách se satelit od nosné rakety úspěšně oddělil a vstoupil na určenou orbitu. Zhruba dvě hodiny a 40 minut po startu se pak družice úspěšně spojila s řídicím střediskem na Zemi, informovalo jihokorejské ministerstvo.

  • Raketa Falcon 9 s první sdílenou misí Bandwagon-1 dopravila na nízkou oběžnou dráhu se sklonem 45° celkem 11 družic pro různé zákazníky. K nejzajímavějším družicím patří např. QPS-SAR-7, což je radarová družice, která bude schopna identifikovat auta, nebo Centauri 6, která by měla být později součástí konstelace zajišťující připojení k tzv. internetu věcí. Další zajímavou družicí je právě onen korejský aparát 425 Project SAR Sat-1 vybavený radarem se syntetickou aperturou, který bude poskytovat Jižní Koreji informace ohledně bezpečnostních hrozeb ze strany KLDR, shrnuje internetový časopis Kosmonautix.

Svoji první družici vyslala Jižní Korea do vesmíru v prosinci z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii, napsala tehdy agentura Reuters. Satelit od té doby zhotovil kupříkladu snímky centra severokorejské metropole Pchjongjangu ve velkém rozlišení, sdělila v březnu jihokorejská tisková agentura Jonhap.

Jižní Korea provedla třetí zkušební start rakety na tuhá paliva

Věda a školy

Do roku 2025 chce mít Soul na oběžné dráze pět špionážních zařízení, která by měla umožnit pozorovat klíčovou severokorejskou infrastrukturu.

Severokorejský špionážní satelit

Severní Korea oznámila úspěšné vypuštění svého špionážního satelitu v listopadu poté, co se jí první dva pokusy nezdařily. KLDR tvrdí, že družice pořídila snímky Bílého domu, Pentagonu, amerických vojenských základen či významných míst v Jižní Koreji. Žádné záběry ale nezveřejnila.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v prosinci uvedl, že KLDR plánuje v roce 2024 vypustit další tři satelity.

Jihokorejský ministr obrany Sin Won-sik nyní novinářům řekl, že KLDR by svůj druhý špionážní satelit mohla vyslat do kosmu již v polovině tohoto měsíce. Podle agentury Jonhap ministr svůj předpoklad zdůvodnil výsledky pozorování severokorejských aktivit, které monitoruje jihokorejská armáda.

Sin se domnívá, že by KLDR mohla nový satelit vypustit kolem 15. dubna, což je den, kdy si země připomíná narození zakladatele státu a vládnoucí dynastie Kim Ir-sena. Jihokorejský ministr obrany nicméně podotkl, že by start rakety s družicí mohly zdržet technické problémy.

Na vyslání satelitu do vesmíru potřebuje Severní Korea využít technologii balistických raket, což jí rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazují.

Pořídili jsme satelitní snímky Pentagonu i Bílého domu, chvástá se Severní Korea

Svět

Severokorejská špionážní družice je funkční. Dohady ukončil orbitální manévr

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám