Hlavní obsah

Severokorejská špionážní družice je funkční. Dohady ukončil orbitální manévr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První severokorejská špionážní družice je „naživu,“ řekl nizozemský odborník poté, co byly v jejím pohybu kolem Země zaznamenány změny. Ty naznačují, že Pchjongjang nadále může družici ovládat, ačkoliv její další schopnosti zůstávají neznámé.

Foto: Reuters

Vysílání startu družice na jihokorejském nádraží

Článek

Agentura Reuters píše, že se Severokorejcům po dvou neúspěšných pokusech, které skončily v plamenech, v listopadu podařilo na oběžnou dráhu umístit družici Malligyong-1. Pchjongjangská státní média následně tvrdila, že družice nafotila citlivé armádní a politické komplexy v Jižní Koreji, Spojených státech a dalších zemích. Záběry však žádné nezveřejnila a nezávislé sledovací vysílače nezachytily z družice žádný signál.

„Ale nyní můžeme jednoznačně říct, že je družice naživu,“ napsal ve svém blogu odborník z nizozemské Technické univerzity v Delftu Marco Langbroek. Mezi 19. a 24. únorem totiž družice provedla manévry, kterým svůj perifokus (nejbližší bod své oběžné dráhy k Zemi) posunula ze 488 na 497 km od Země. Plyne to z dat Centra kombinovaných vesmírných operací.

„Tento manévr dokazuje, že Malligyong-1 není mrtvá a že má Severní Korea nad družicí kontrolu, o čemž se pochybovalo,“ uvedl Langbroek. „Ačkoliv si v současnosti skutečně nemůžeme být jistí, zda družice úspěšně pořizuje záběry, je schopná alespoň provádět manévry na orbitě, takže v tomto slova smyslu je funkční,“ reagoval na jihokorejská tvrzení o neschopnosti družice vykonávat jakékoliv úkoly.

KLDR poslala Rusku už 6700 kontejnerů s municí. Dostává za to jídlo, hlásí Jihokorejci

Svět

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že se podle jeho hodnocení družice úspěšně dostala na oběžnou dráhu, ale o dalších individuálních analýzách odmítlo mluvit. V pondělí se ministr obrany Šin Won-sik nechal slyšet, že družice nevykazovala žádné známky výkonu jiných úkolů nebo provádění průzkumu.

Manévr zvyšující vzdálenost družice od Země byl překvapením, protože se neočekávala přítomnost pohonného systému na palubě. Předchozí severokorejské družice také podle Langbroeka nikdy nemanévrovaly. „Mít schopnost posunout se dál od Země je velmi významné,“ napsal. Znamená to totiž, že dokud bude mít družice palivo, Pchjongjang může posunutím prodloužit její životnost pokaždé, když se k planetě přiblíží.

Jaderným arzenálem disponující Severní Korea slíbila, že v roce 2024 vypustí na orbitu další tři špionážní družice.

KLDR vypálila několik střel s plochou dráhou letu směrem do Japonského moře

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám