Hlavní obsah

Jižní Korea provedla třetí zkušební start rakety na tuhá paliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Korea provedla v pondělí třetí zkušební let své kosmické rakety na tuhá paliva. O úspěšné akci informovala agentura AP, která zprostředkovala video, s odkazem na jihokorejské ministerstvo obrany.

Jižní Korea provedla třetí zkušební start vesmírné rakety na tuhá palivaVideo: AP

 
Článek

„Jihokorejská obranná výzkumná a vývojová agentura ADD v pondělí v 6:00 SEČ vypustila z mořské plošiny nosnou raketu na tuhé pohonné látky. Původně bylo nasazení naplánováno až na rok 2025. Za uspíšením vynesení družice stojí jeden z dodavatelů (Hanhwa Aerospace),“ popsal na sociální síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Raketa byla do vesmíru vyslána z vod poblíž jihokorejského ostrova Čedžu, který leží zhruba 85 kilometrů od jižního pobřeží Korejského poloostrova. Spolu s menšími okolními ostrovy tvoří stejnojmennou provincii.

Na oběžnou dráhu Země vynesli Korejci jednu družici pro pozorování Země.

Neohlášený start jihokorejské rakety na tuhé palivo vyvolal obavy z UFO

Věda a školy

Reakce na KLDR

Pondělní vyslání satelitu je součástí snah Soulu o vybudování vlastního sledovacího systému kvůli obavám z aktivit Severní Koreje.

Severní soused - Korejská lidově demokratická republika (KLDR) - totiž před dvěma týdny poprvé vyslal na oběžnou dráhu svou vlastní špionážní družici. Jihokorejci tak např. již minulý týden v pátek zdárně poslali do vesmíru svůj taktéž první špionážní satelit.

S družicí, která dokáže podle agentury AFP sledovat aktivity Pchjongjangu, se do kosmu 1. prosince vydala raketa Falcon 9 společnosti SpaceX z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii v USA, jak informovala mj. agentura Reuters.

KLDR úspěšně vyslala špionážní družici, pomohlo jí Rusko, potvrdil Soul

Svět

KLDR rozmístila těžce ozbrojené vojáky na stanovištích u hranic s Jižní Koreou

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám