Hlavní obsah

Rakeťák Kim? Severní Korea propaguje odpálení rakety v hollywoodském stylu

Severní Korea si vždy potrpěla na okázalou propagandu, ovšem video, které zachycuje odpálení balistické rakety Hwasong-14, se vymyká i běžným severokorejským standardům.

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un se ukázal jako drsňák v kožené bunděVideo: NK News

 
Článek

Dlouhé video zachycuje severokorejského vůdce Kim Čong-una v kožené bundě a slunečních brýlích. S drsným výrazem amerických akčních hrdinů kráčí ve zpomaleném záběru před raketovým systémem, po boku má dva generály.

Vše je opatřeno rychlými střihy a dramatickou epickou hudbou. Před odpalem Kim odchází od rakety, hudba se zastaví a následuje odpočet. Před stisknutím tlačítka následuje výkřik „pal”, který s ozvěnou zopakují snad všichni vojáci u kontrolek.

Foto: NK News

Kim Čong-un v kožené bundě

Samotný start rakety je pak snímán z mnoha úhlů. Následuje triumfální hudba a záběry na spokojeného severokorejského vůdce, který spokojeně tleská. Generálové vítězně máchají rukama, vojáci se s rozesmátými obličeji objímají.

Deník Washington Post poznamenává, že spektakulární video jen podtrhuje, jak je úspěšný test rakety Hwasong-17 pro Kima důležitý. Diktátor je u moci desátým rokem a země se musí potýkat s čím dál tím většími problémy.

Severokorejci odpálili další mezikontinentální raketu

Svět

Kvůli pandemii koronaviru země zavedla extrémně přísný lockdown, který přiškrtil už tak nedostačující dodávky potravin i financí.

To, že v únoru přiznala potravinovou krizi i kontrolovaná severokorejská média, je považována za známku toho, jak je situace vážná.

Zpráva severokorejské propagandy, že mezikontinentální střela letěla výš a dál než ty předchozí a dopadla přesně tam, kam vůdce chtěl, je pak bráno jako snaha vyslat signál, že vše navzdory potížím běží podle Kim Čong-unových plánů.

Foto: NK News

Kim Čong-un se ukázal jako drsňák v kožené bundě

Reklama

Výběr článků

Načítám