Hlavní obsah

Severokorejci odpálili další mezikontinentální raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea ze svého východního pobřeží odpálila další raketu. Informovaly o tom japonské a jihokorejské úřady s tím, že se nejspíš jednalo o balistickou střelu.

Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS, Profimedia.cz

Jedna z testovaných severokorejských raket

Článek

Jihokorejský sbor náčelníků štábů nejprve uvedl, že zjistil odpálení „neidentifikovaného projektilu" z KLDR, který směřoval do Japonského moře.

Později Japonci uvedli, že se s nejvyšší pravděpodobností jednalo o mezikontinentální balistickou střelu, která vystoupala do výšky nejméně šesti kilometrů.

Japonská pobřežní stráž vyzvala lodě, které se pohybují v oblasti, aby byly obezřetné.

Japonský premiér i jihokorejský prezident svolali bezpečnostní rady státu.

KLDR se neúspěšně pokusila odpálit neznámou střelu

Svět

KLDR letos odpaluje rakety nebývale často, za což se jí dostalo odsouzení ze strany USA, Jižní Koreje a Japonska. Čtvrteční odpal byl tento rok už jedenáctý. Desátý proběhl 16. března.

Soul a Washington opakovaně varovaly, že Pchjongjang možná připravuje plnohodnotný odpal mezikontinentální balistické rakety (ICBM), který by byl prvním od roku 2017. Nový systém ICBM Hwasong-17 Severní Korea představila na vojenské přehlídce v roce 2020. Aktivita se podle agentury Kjódó stupňuje s blížícími se oslavami 110 let od narození bývalého severokorejského vůdce Kim Ir-sena, které připadá na 15. dubna.

Severní Korea odpálila balistickou raketu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám