Hlavní obsah

Japonci zvládli první transplantaci dvou orgánů současně od žijících dárců. Chlapci pomohla rodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakultní nemocnice Kjótské univerzity v Japonsku v pondělí oznámila, že provedla světově první simultánní transplantaci plic a jater od žijících dárců. O úspěšném transplantování části plic a jater současně do dětského příjemce informovala agentura Reuters, která k tématu zprostředkovala i video.

V Japonsku provedli první dvojitou transplantaci orgánů na světě od živých dárců.Video: Reuters

 
Článek

Operace, první svého druhu na světě, se uskutečnila loni 15. listopadu. Příjemce - chlapec s genetickou poruchou, kterému je méně než 10 let - dostal část plic svých rodičů a část jater svého dědečka.

Zákrok celkově trval 18 hodin a vyžádal si použití čtyř operačních sálů.

Zotavování probíhá podle očekávání

Chlapec z japonského regionu Kantó (který se rozkládá – stejně jako město a prefektura Kjóto – na ostrově Honšú) se po operaci podle serveru The Japan Times dobře zotavuje.

Japonsku rekordně klesá porodnost

Svět

Dva a půl měsíce po zákroku již byl schopen se pohybovat bez kyslíkové masky a 1. března byl propuštěn z nemocnice a vrátil se domů. Rovněž členové jeho rodiny, kteří darovali orgány, se už vrátili do svého každodenního života.

U chlapce, který operaci podstoupil, byla diagnostikována nemoc jménem dyskeratosis congenita, což je vzácné onemocnění, které od narození způsobuje abnormality v různých orgánech.

  • Dyskeratosis congenita je vzácná dědičná porucha postihující častěji chlapce. Onemocnění začíná v dětství, často změnami na nehtech, postupně se mohou přidávat další příznaky (hyperkeratózy, teleangiektazie, mohou být oční příznaky, poruchy imunity, plicní či jaterní fibróza aj.).

V jeho dvou letech se u něj rozvinula tzv. aplastická anémie (aplastická anémie neboli dřeňový útlum je anémie charakterizovaná nedostatečnou tvorbou krevních buněk vedoucí k úbytku všech krevních elementů – pozn. red.) a ve čtyřech letech prodělal transplantaci kostní dřeně – od své sestry.

Později se u něj rozvinula cirhóza jater a stav, kdy se mu v podstatě propojily tepny a žíly plic, tudíž nebyl schopen správně přijímat kyslík. Potřeboval proto transplantaci plic i jater.

Vážně nemocné děti čekají na dárce kostní dřeně i několik měsíců

Domácí

Mimo Japonsko sice již dříve došlo k simultánním transplantacím plic a jater, jednalo se ovšem o dárce s mozkovou smrtí. V Japonsku až do aktuálního případu nebyli k dispozici podle tamních odborníků vhodní dárci. Loni ale už ano a navíc je to nyní tedy poprvé, co byli využiti žijící dárci.

„Dokázali jsme tak pacientům otevřít novou terapeutickou možnost,“ konstatoval profesor Hirošii Date, který operaci provedl.

Lékaři transplantovali první životaschopnou oční bulvu v historii

Věda a školy

Američanka už dvakrát zachránila matce život, darovala jí ledvinu a kus jater

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám