Hlavní obsah

Lékaři transplantovali první životaschopnou oční bulvu v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chirurgové na americké klinice Langone Health v New Yorku poprvé v historii transplantovali člověku celou oční bulvu. Dostal ji šestačtyřicetiletý Aaron James. Na oko nevidí, tělo jej ale přijalo. Funkční jsou cévy i sítnice. Zákrok trval 21 hodin a proběhl před půl rokem. Kromě oka lékaři muži, kterého před třemi lety těžce zranila rána elektrickým proudem, transplantovali i část tváře.

Foto: Nyu Langone Health, Reuters

Aaron James se dívá po transplantaci oka do zrcadla.

Článek

„Jen to, že jsme transplantovali oko, je ohromným krokem vpřed, něčím, o čem se po století jen hovořilo, ale nikdy se to nikomu nepodařilo,“ řekl chirurg Eduardo Rodriguez, který operaci vedl.

Aaron James je válečný veterán ze státu Arkansas, který v roce 2021 utrpěl vážné zranění obličeje. Když pracoval na vedení vysokého napětí, dotkl se obličejem drátu pod proudem. přišel o oko, nos a část rtů. Na levé tváři mu zůstala jen kost. Výboj mu spálil na kost i část levé paže.

Lékaři měli od počátku v úmyslu oko transplantovat jen z „kosmetických“ důvodů a nepředpokládají, že by na něj James mohl vůbec někdy vidět. Tělo prý orgán přijalo a muž necítí žádnou bolest ani tlak.

Foto: Courtesy Of James Family, Reuters

Aaron James po transplantaci

Transplantované oko nedokáže skrze oční nerv komunikovat s mužovým mozkem. „I kdyby jen malý počet nervových buněk prorostl do mozku, byl by to velký úspěch,“ řekl Rodriguez. Aby to vědci podpořili, odebrali z kostní dřeně dárce dospělé kmenové buňky, které vpravili během transplantace do Jamesova očního nervu.

Upozornil, že z každého oka vede do mozku asi 1,2 milionu nervových vláken a každé propojení je unikátní.

Kromě oka lékaři muži transplantovali i část tváře. To samo o sobě je také unikátním zákrokem, kterých bylo dosud provedeno na světě asi jen 50. Oko i tvář byly od jednoho dárce, uvedl web NBC.

Druhý člověk s prasečím srdcem zemřel necelých šest týdnů po transplantaci

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám