Hlavní obsah

Američanka už dvakrát zachránila matce život, darovala jí ledvinu a kus jater

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Julia Harlinová z amerického Marylandu dostala na konci roku od své dcery Eileen ten nejcennější dárek: ledvinu, která jí zachránila život. Přitom zhruba o rok a půl dříve jí Eileen darovala také část jater. V obou případech přitom byla jedinou vhodnou dárkyní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když 71letá Julia Harlinová zjistila, že jí selhávají játra, svolala si všech pět dětí a důrazně jim řekla, že si nepřeje, aby se kdokoliv z nich stal jejich dárcem. Devětatřicetiletá dcera Eileen a ještě další její sourozenec toho však nedbali a nechali se otestovat. A ukázalo se, že Eileen je vhodnou dárkyní, v tu chvíli navíc jedinou, kterou měli lékaři v evidenci.

Julia se to dozvěděla na Den matek v roce 2022 a snažila se to odmítnout, ale nebylo jí to nic platné. V srpnu se tak obě ženy sešly v nemocnici, kde lékaři Eileen odebrali část jater a transplantovali ji její matce. Julia byla přesvědčená, že velkorysost její dcery nemůže nic na světě překonat.

Jenže v souvislosti s nefunkčními játry začala mít Julia problémy také s ledvinami, jejichž stav se zhruba po roce již velmi značně zhoršil. Loni v září tak byla hospitalizována a znovu se začal hledat vhodný dárce. A jako jediná možnost se opět ukázala Eileen.

V nemocnici totiž Julii na rovinu řekli, že i kdyby se objevil vhodný mrtvý dárce, ledvinu by od něj vzhledem ke svému věku nedostala, přednost by měli mladší pacienti. Navíc ani nemohla podstoupit dialýzu, protože ta by podle stanoviska lékařů poškodila játra, která Julia dostala o rok dříve.

Pes našel své smrtelně nemocné majitelce dárkyni ledviny

Koktejl

„Tlačil nás čas, tak jsem mámě řekla, že to zkrátka udělám, ať se děje, co se děje,“ řekla Eileen listu The Washington Post. A dodala, že darování orgánů je jen malá cena za to, že vidí maminku zdravou a šťastnou. Její rozhodnutí také podpořila skutečnost, že je svobodná a nemá děti, na rozdíl od ostatních sourozenců.

Podle lékaře Daniela Malufa, jenž v lékařském centru Marylandské univerzity v Baltimoru prováděl obě transplantace, proběhlo všechno hladce a Julia nyní opět bude moci žít zcela normální život. Nějakou dobu bude pouze docházet na kontroly.

Eileen pak v současnosti přemýšlí, jakou drobností maminku potěší u příležitosti blížícího se Valentýna, rozhoduje se mezi květinami a čokoládou. „Další orgán už jí asi dávat nebudu,“ předpovídá výhled na nejbližší dobu.

Italská policie využila lamborghini, aby včas dopravila ledvinu k transplantaci

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám