Hlavní obsah

Indický měsíční modul si „poskočil“ a spolu s vozítkem se uložil ke spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indické robotické vozítko Pragján dokončilo svou projížďku po měsíčním povrchu a bylo uvedeno do spánkového režimu. Stalo se tak necelé dva týdny poté, co se indické misi Čandraján-3 jako první podařilo přistát poblíž neprobádaného jižního pólu Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Indickou kosmickou agenturu (ISRO). Zda po uplynutí lunární noci rover procitne, se neví.

Indický lander si na Měsíci poskočil a opět úspěšně dosedlVideo: AP

 
Článek

Indický rover Pragján ujel po povrchu Měsíce více než 100 metrů. V sobotu 2. září byly vypnuty oba vědecké přístroje a vozítko bylo uvedeno do hibernace.

„Rover dokončil své úkoly. Je bezpečně zaparkován a byl uveden do spánkového režimu,“ napsala indická vesmírná organizace v prohlášení vydaném v sobotu pozdě večer. Přístroje, jimiž je vozítko Pragján vybaveno, byly vypnuty a shromážděná data byla prostřednictvím přistávacího modulu Vikrám poslána na Zemi, uvedla ISRO.

Indická kosmická agentura v pondělí 4. září potvrdila, že došlo také k hibernaci přistávacího modulu Vikrám.

Nejen na Měsíc, ale i ke Slunci: Indie vypustila další sondu

Věda a školy

Lunární lander Vikrám provedl na závěr své primární mise jeden pozoruhodný inženýrský pokus.

„Složil všechny výklopné vědecké experimenty a rampu pro Pragján, motoricky se vznesl do výšky 0,4 m a popoletěl o cca 0,4 m, než přistál. Následně opět vyklopil přístroje a rampu,“ popsal na sociální síti X (dříve Twitter) specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Agentura AP z tohoto „poskočení“ na Měsíci zprostředkovala video (výše si jej můžete přehrát).

Nejsou konstruovány k přežití lunární noci, ale…

Indie už dříve oznámila, že přistávací modul a šestikolové vozítko, poháněné solární energií, budou pracovat po dobu nejméně jednoho lunárního dne, který odpovídá zhruba 14 pozemským dnům.

List Indian Express připomněl, že elektronika vozítka není navržena tak, aby vydržela extrémně nízké teploty. Ty mohou během lunární noci klesat až k  minus 170 °C.

Zatím není jasné, jestli se s příchodem nového měsíčního dne činnost roveru obnoví. „Baterie je nyní plně nabitá. Solární panel je otočen tak, aby na něj dopadlo světlo při příštím východu Slunce, který se očekává 22. září. Doufáme, že se (rover) úspěšně probudí a bude pokračovat ve svých úkolech,“ dodala ISRO.

Síra, vápník, kyslík, železo. Indické vozítko odhaluje prvky na povrchu Měsíce

Věda a školy

Organizace již dříve sdělila, že robotické vozítko potvrdilo přítomnost síry a několika dalších chemických prvků v blízkosti lunárního jižního pólu.

Přistávací modul indické sondy Čandraján-3 dosedl na povrch Měsíce 23. srpna. S přistáním v málo prozkoumané oblasti u jižního pólu Měsíce chtělo Indii předstihnout Rusko. Jeho modul Luna-25 se ale podle oznámení ruské vesmírné korporace Roskosmos vymkl kontrole a narazil do měsíčního povrchu.

Rusům se na Měsíci přece jen něco povedlo. Podle fotky družice NASA vyrobili nový kráter

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám