Hlavní obsah

Indická sonda poslala své první snímky povrchu Měsíce. Přistání se blíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indická sonda Čandraján-3 (Měsíční loď 3) o víkendu úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Indická vesmírná agentura (ISRO) nyní zveřejnila první snímky Měsíce pořízené touto sondou. Indická mise se 23. srpna pokusí přistát poblíž málo prozkoumaného jižního lunárního pólu.

Krátery na měsíčním povrchu pohledem indické sondy Čandraján-3Video: Indian Space Research Organisation, Department of Space

 
Článek

Série fotografií zveřejněná na webu ISRO ukazuje krátery na povrchu, které jsou postupně lépe a lépe viditelné, jak se sonda přibližuje. Vesmírná agentura uvedla, že všechny kontroly ukazují, že se Čandraján-3 těší dobrému „zdraví“.

Vstup na oběžnou dráhu kolem Měsíce oznámila ISRO v sobotu 5. srpna.

„Indická lunární sonda Čandraján-3 byla v sobotu okolo 15:45 SELČ navedena na oběžnou dráhu okolo Měsíce. Následovat bude několik motorických manévrů pro snížení oběžné dráhy na finální kruhovou dráhu s výškou 100 km,“ přiblížil v sobotu specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

V neděli podle plánu kolem 19:30 SELČ provedla z měsíční orbity první manévr s cílem snížit svoji dráhu.

Indická sonda odstartovala, v srpnu má přistát na Měsíci

Věda a školy

Pokud se přistávacímu modulu Vikrám s robotickým vozítkem Pragján podaří měkce dosednout na lunární povrch, stane se Indie po Spojených státech, Rusku (Sovětském svazu) a Číně teprve čtvrtou zemí, která to dokázala.

U jižního pólu Měsíce zatím nepřistál aparát žádné země, uvedl server zpravodajské stanice BBC.

„Doufám, že objevíme něco nového“

Sondu Čandraján-3 vynesla raketa LVM3 z indického kosmodromu 14. července. Sonda pak více než týden obíhala kolem Země, než byla vyslána směrem k oběžné dráze Měsíce. Nyní budou indičtí experti snižovat její rychlost, aby ji připravili na měkké přistání.

Po přistání by mělo z modulu vyjet šestikolové vozítko a vydat se na pouť po skalách a kráterech Měsíce, aby na měsíčním povrchu shromažďovalo data a fotografie a odesílalo je k analýze zpátky na Zemi.

„Robotické vozítko je vybaveno pěti přístroji, které by se měly zaměřit na fyzikální vlastnosti povrchu Měsíce, atmosféru blízkou povrchu a tektonickou činnost s cílem zjistit, co se děje pod povrchem. Doufám, že objevíme něco nového,“ prohlásil šéf ISRO Šrídhar Panikkar Sómnáth.

Foto: Profimedia.cz

Start indické rakety LVM3 se sondou Čandraján-3 (14. července 2023)

Jde o třetí indickou misi k Měsíci, který je od Země vzdálen bezmála 400 tisíc kilometrů. V roce 2008 vyslala Indie družici Čandraján-1, která kroužila kolem Měsíce, ale o rok později byla prohlášena za ztracenou. V červenci 2019 Indie vyslala do kosmu sondu Čandraján-2, přistání modulu u jižního pólu naší přirozené družice se ale nezdařilo.

NASA hodlá v roce 2032 začít těžit suroviny z Měsíce

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám