Hlavní obsah

Hradečtí biologové budou ostřelovat jabloně laserem

Novinky,

S pomocí dronů, multispektrálních kamer a laserů vyvíjejí přírodovědci z Univerzity Hradec Králové (UHK) metodu, která má pěstitelům usnadnit starost o sady, stejně tak třeba i péči o vinohrady.

Foto: UHK

Přírodovědec Jan Šlégr z hradecké univerzity.

Článek

„Naším cílem je umět rychle a efektivně najít na velké ploše stromy ohrožené tzv. dusíkatým stresem, tedy přebytkem nebo nedostatkem dusíku, který by jim zabránil ve správném růstu a vývoji plodů,“ vysvětlil Jan Šlégr z UHK, který výzkum financovaný Technologickou agenturou ČR vede.

Vědci k tomu využijí obrazy nasnímané různými druhy kamer: multispektrálními i monospektrálními, případně fotodiodami, které se umístí na drony.

Monitorovat výnos a vývoj plodů

„Listy stromů budeme laserovými paprsky ‚ostřelovat‘ a na základě vlnové délky zachycené kamerou se vytvoří obraz k další analýze,“ pokračoval Šlégr.

Nový dron od DJI přiletí v červnu

Hardware

Sesbírané obrazy se poté podrobí dalšímu zkoumání, přičemž biologové mají vyvinout algoritmy, které v závislosti na typu kamery vyhodnotí stav rostliny. Ze získaných dat pak bude možné monitorovat výnos a vývoj plodů, případně zda má rostlina dostatek vody.

První pokusy na jahodách

Vědci musejí podle hradecké školy navrhnout i nové způsoby, jak umístit na drony lasery a kamery.

„V současnosti pracujeme na prvních prototypech. V úplných začátcích experimentu se ale budeme držet doslova při zemi – než otestujeme pomocí dronů jabloně, vyzkoušíme kamery nejprve na jahodnících,“ uzavřel Šlégr.

Odborníci z Přírodovědecké fakulty UHK na projektu pracují spolu s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským v Holovousech.

Reklama

Související články

Ledoví muži sady nezmrazili

Ranní mrazy sady v severovýchodních Čechách nezmrazily. Jabloně ledové muže ustály. Pankrác, Servác a Bonifác zastihli jabloně krátce po odkvětu, kdy jsou...

Výběr článků

Načítám