Hlavní obsah

Česká studentka získala „Nobelovku pro juniory“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V soutěži The Global Undergraduate Awards 2023, které se přezdívá Nobelova cena pro juniory, byla mezi vítězi v kategorii matematiky a fyziky i Češka Dominika Burešová. Tato studentka Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze uspěla se svou bakalářskou prací v konkurenci více než 2800 dalších studentů z 409 světových univerzit.

Foto: Petr Neugebauer, FEL ČVUT

Oceněná studentka Dominika Burešová

Článek

Dominika Burešová v bakalářské práci pod vedením Pavla Ptáka z katedry matematiky FEL ČVUT shrnula výsledky svého víceletého výzkumu, v němž se věnovala algebraickým a stavovým vlastnostem kvantových logik.

  • Ceny The Global Undergraduate Awards se udílejí od roku 2008 v irském Dublinu, soutěží se v celkem 25 kategoriích exaktních i humanitních věd. Porotci vybírají z plně anonymizovaných bakalářských prací z celého světa – tedy aniž by věděli, z jaké země práce pochází.

Dílčí výsledky výzkumu během svého studia programu Otevřená informatika průběžně publikovala: na kontě již má jednu práci publikovanou samostatně, u tří figurovala jako spoluautorka.

Dalece přesahuje požadavky na bakalářskou práci

Oponent práce, rakouský fyzik Karl Svozil, který je mj. spolupracovníkem nositele Nobelovy ceny Antona Zeilingera, ohodnotil její práci jako významný příspěvek k teorii kvantových logik, který dalece překračuje požadavky standardně kladené na bakalářské práce. Děkan elektrotechnické fakulty Petr Páta navíc udělil Burešové za práci Cenu děkana FEL.

Studentka z Chorvatska pátrá po českých předcích

Věda a školy

Studentka přiznává, že lásku k matematice objevila až na pražské fakultě. „Na střední škole jsem vůbec nebyla oborově vyhraněná. V druhém semestru bakalářského studia jsem si zapsala předmět z matematického minoru, který vyučoval profesor Pták. Od té doby jsem nechtěla dělat nic jiného než matematiku,“ uvedla.

Nedlouho poté se dostala do výzkumné skupiny na katedře kybernetiky a matematické vzdělání prohloubila absolvováním řady předmětů určených pro studenty doktorského studia.

Dominika Burešová je z ČR třetí, kdo v této prestižní soutěži uspěl. V roce 2015 soutěž v kategorii věd o živé přírodě vyhrála studentka brněnské Masarykovy univerzity Hana Sedláčková. Ve stejné kategorii pak v roce 2017 rovněž uspěla studentka Masarykovy univerzity Tereza Gerguri.

Burešová má řadu zájmů. Kromě přednášení na českých i zahraničních konferencích dříve závodně plavala či hrála na sopránovou flétnu.

Středoškoláci zkoumali zdroje světla i regeneraci srdce, získali cenu České hlavičky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám