Hlavní obsah

Do Zlatého Ámose nominovali žáci 83 učitelů. Nejvíce z Prahy

Praha

Do ankety o nejoblíbenějšího učitele v Česku jménem Zlatý Ámos nominovali žáci v aktuálním, 28. ročníku soutěže 83 pedagogů. Je to o devět přihlášek méně než v loňském rekordním ročníku. Na části přihlášek ale ještě chybí podpisy vyučujících, mohou se doplnit do konce ledna. Nejvíce přihlášek přišlo z pražských škol, dvě třetiny nominovaných jsou ze ZŠ a více než polovinu tvoří ženy.

Foto: Jiří Mach, Právo

Ředitel ankety Zlatý Ámos Ladislav Hrzal

Článek

Kandidáti se v únoru utkají v regionálních kolech, semifinále a finále se jako již tradičně plánují na březen. Vyplývá to z informací na webech ministerstva školství a ankety Zlatý Ámos.

Podle školského úřadu našli žáci své oblíbené kantory letos ve všech krajích. Z celkem 83 nominovaných jich podle organizátorů osm s přihláškou nesouhlasilo.

Téměř polovina přihlášek je pak podle ředitele ankety Ladislava Hrzala v současné chvíli zatím nekompletní. „Většinou chybí podpisy osob, které s nominací souhlasí. Přihlášky je nutné doplnit do konce ledna,” dodal.

Do Zlatého Ámose žáci přihlásili 92 učitelů, dosud nejvíce

Věda a školy

Už poněkolikáté v počtu nominovaných zvítězila Praha, letos z ní přišlo celkem 19 přihlášek. Deset přihlášených má Jihomoravský kraj, na třetím místě s osmi nominovanými jsou kraje Moravskoslezský a Pardubický.

Nejvíce přihlášek dorazilo ze základních škol, a to 57. Z celkového počtu je 46 učitelek, zbytek nominací získali jejich mužští kolegové.

Vyjde osobní setkání?

Zatím není jasné, jakým způsobem se budou v únoru konat regionální kola soutěže – zda normálně jako v minulosti, nebo kvůli epidemii covidu-19 pouze online. O tom se podle organizátorů ještě bude rozhodovat.

„Pokud to epidemiologická situace dovolí, rádi bychom jako obvykle uspořádali v jednotlivých regionech osobní setkání pedagogů, jejich žáků a porotců,” řekl Hrzal s tím, že pokud se to nepodaří, budou hledat další řešení.

Zlatého Ámose získal Tomáš Míka z Tábora

Věda a školy

Loni se kvůli opatřením proti koronaviru konala soutěž bez veřejného finále. Pořadatelé ankety vybrali vítěze z šesti finalistů na základě hlasování semifinalistů z různých regionů. Vyhrál učitel češtiny a základů společenských věd Tomáš Míka z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře.

V hlasování na internetu zvítězil učitel dějepisu a zeměpisu Vladimír Švarc ze ZŠ v Rajnochovicích na Kroměřížsku, a stal se tak Ámosem sympaťákem. Titul dětský Ámos, kterého v předešlých letech vybírala při finále dětská porota, se loni neuděloval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám