Hlavní obsah

Do vesmíru výtahem? Kanadská společnost plánuje 20 kilometrů vysokou věž

Novinky,

Kanadská kosmická společnost Thoth chce postavit vesmírný výtah, který dosáhne výšky až 20 kilometrů. Cílem je vybudovat věž s vyztuženými nafukovacími částmi, uvnitř dutou. Jak ukazuje animace, výtahová kabina by „obtékala“ věž, dokud by nedosáhla vrcholu. Jednalo by se o nejvyšší budovu světa, důvodem její stavby by podle agentury Reuters byla vzletová i přistávací dráha pro raketoplány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace výtahu, který má stoupat do výšky 20 kilometrůVideo: Reuters

 
Článek

„Samostatná budova vesmírného výtahu sloužící jako odletová plošina pro náklad, turisty, vědecký výzkum a komunikaci,“ popisuje sama firma svůj patent. Věž Toth X by měla mít průměr až 230 metrů.

Společnost cenu výstavby věže odhaduje na pět miliard dolarů, tedy více než 127 miliard korun. Jako zkušební projekt chce nejprve postavit její 1,5 kilometru vysokou verzi.

Energie pro domácnosti

Bonusem projektu má být také větrná farma ve třech čtvrtinách výšky věže. Na 50 větrníků má soustavně produkovat jeden gigawatt energie. To je dostatečná síla pro napájení zhruba 700 tisíc domácností.

Hlavním záměrem stavby však bude vzletová a přistávací dráha pro raketoplány. Pokud totiž odstartují z dvacetikilometrové výšky, ušetří tím podle firmy Thoth až 30 procent nákladů na palivo.

Rizika zborcení konstrukce

Hranice vesmíru se sice počítá až od výšky 100 kilometrů, ale i vynesení astronautů „jen“ do výšky 20 kilometrů má být takto výhodné. Později by navíc mohla sloužit i turistům.

Je však otázkou, kdy vůbec k dané realizaci dojde. Hlavní riziko se hned nabízí, a to možné zborcení konstrukce. Jak vlastní hmotností, tak vlivem nepříznivého počasí. Kanadská firma je však optimistická.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám