Hlavní obsah

Dětské tábory milují odmala. Letos je poprvé organizují i pro děti z domovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před několika lety se skupina přátel z Olomouce, původně studentů, kteří odmala milovali dětské pobytové tábory, rozhodla, že jeden zkusí spoluorganizovat, tehdy pod Akademik sport centrem Univerzity Palackého. A zalíbilo se jim to natolik, že od té doby vždy jednou za rok tábor nezištně připravují sami. Letos už pošesté, a to jako spolek A-tým tábory, který založili v roce 2021.

Foto: A-tým tábory

Anežka Hanáčková (v červených šatech) s dětmi na táboře v Loučce

Článek

Nechtějí ale jen přešlapovat na místě. Snahou je jít dál. Zrodila se tak myšlenka zprostředkovat táborový zážitek i dětem, které si ho z různých důvodů nemohou dovolit. Celkem deset dětí z dětských domovů v Litovli a Prostějově se tak letos v srpnu vypraví na pobytový tábor do Loučky u Litovle na Olomoucku.

„Když jsme měli první tábor, bylo na něm asi dvanáct dětí. Postupem času jich s námi začalo jezdit okolo dvaceti. V poslední době jsme cítili, že skupinu pořád stejných dětí, jen mírně doplňovanou novými, potřebujeme rozšířit. Jinak se pracuje s těmi, co známe, a jinak s novými tvářemi. Program jsme pasovali na úzký kolektiv, což nás trochu omezovalo v kreativitě a představivosti,“ vysvětlila Novinkám motivaci skupiny Anežka Hanáčková, absolventka bakalářského oboru divadelní produkce na Divadelní fakultě JAMU v Brně.

Foto: A-tým tábory

Dětský pobytový tábor v Loučce

Ona i její kolegové, medik, fyzioterapeutka a manažer restaurace, však zároveň usilovali o to, aby jejich tábory měly jakýsi přesah.

Vyrostli v děcáku, přesto uspěli

Styl

„Vše děláme ve volném čase, nezištně. Jsou to hodiny a hodiny práce. Řekli jsme si, že když do toho dáváme tolik energie, přidáme tomu i v uvozovkách vyšší dobro. Přemýšleli jsme a došli k závěru, že dětské domovy nám dávají smysl. Ty velké mají aktivit zpravidla hodně, proto malé v Litovli a Prostějově,“ pověděla.

Aby ušlechtilý záměr mohli uskutečnit, založili sbírku na platformě Donio s původním cílem vybrat 76 tisíc korun. „Byla koncipována pro 15 dětí, nakonec se vybralo téměř 52 tisíc a já musím říct, že s tímto výsledkem nemohu být spokojenější,“ podotkla Hanáčková.

Za vybrané peníze na tábor pojede deset dětí, které spolu s běžnými účastníky naplní kapacitu objektu, který v Loučce organizátoři využívají, a také kapacitu jejich energie.

„Počítáme totiž s tím, že děti z dětských domovů mohou být trochu jiné než ostatní. Mohou v důsledku toho nastat i odlišné situace, které musíme zvládnout. Jsem proto vlastně ráda, že se nevybralo peněz více,“ přiznala.

Foto: A-tým tábory

A-tým

Tábor připravují celý rok. „Snažíme se tam dát od všeho něco a zároveň mít příběh, kterým děti žijí po celou dobu. A opravdu z něj nevypadávají,“ zdůraznila.

„Jako zastřešující témata jsme v minulosti měli třeba rytíře, sci-fi, Harryho Pottera. Snažíme se vymyslet v jednom časoprostoru příběh tábora se spoustou zvratů. Vždy tam máme externí vliv v podobě centrálního mozku, počítače, zvěda, co nám posílá zprávy, a díky tomu je vše komplexnější. Bavíme se od rána do pozdního večera, kdy jsou noční hry,“ popsala.

Děti z domovů nešetří za dárky vděkem a dojetím, někdy tam bývá i smutno

Vánoce

Letošní tábor má název „Světla, kamera… AKCE“.

„Budeme si hrát na televizní studio, co natáčí reklamy, akční filmy, muzikály, telenovely. Půjde o kreativní práci. Vyzkoušíme si vymýšlení filmových námětů i samotné natáčení. Těšíme se a jsme připraveni,“ uvedla.

Foto: A-tým tábory

Dětský pobytový tábor v Loučce

Domovy aktivitu spolku přivítaly. Výběr dětí ve věku od osmi do třinácti let byl výhradně na nich.

„Nic jsme prakticky po nich nechtěli. Jen pár fotek a zdravici, kterou jsme umístili na Donio. Víme, jaké děti pojedou, máme jejich údaje, známe věk a čekáme, až se s nimi potkáme,“ zmínila Hanáčková.

„V této chvíli máme od nich jen děkovná videa, fotky a nějaké obrázky, co děti nakreslily. I to nás ale, když jsme to viděli, dojalo,“ prohlásila.

„Zvažujeme, že bychom za nimi na jedno odpoledne zajeli. Ještě to však není domluvené. Nepodaří-li se to, uvidíme je až při odjezdu na tábor, tedy 4. srpna,“ dodala jedním dechem.

Univerzita Palackého má průvodce po zajímavých místech. Nabízí jinou perspektivu poznání školy

Věda a školy

Reklama

Související témata:
A-tým tábory

Výběr článků

Načítám