Hlavní obsah

Univerzita Palackého má průvodce po zajímavých místech. Nabízí jinou perspektivu poznání školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Univerzita Palackého v Olomouci (UPOL) má svého vlastního průvodce, který láká k návštěvě zajímavých veřejných míst na univerzitní půdě. Představuje je platforma Uni t(r)ips. Díky ní mohou studující, zaměstnanci, obyvatelé Olomouce či turisté poznat univerzitu z jiné perspektivy.

Foto: UPOL - Vojtěch Duda

Průvodce Uni t(r)ips prezentuje i showroom Pevnosti poznání, kde se mohou zájemci seznámit s moderními technologiemi. Třeba i roboty

Článek

„Univerzita Palackého nabízí mnoho míst a zákoutí, která mohou být zajímavá pro širokou skupinu lidí. Právě proto přinášíme tipy na stránce Uni t(r)ips, kde je u každého místa popis, fotogalerie, mapový odkaz a otevírací doba,“ sdělil Novinkám vedoucí oddělení marketingu UPOL Ondřej Martínek.

Nově stránka nabízí showroom Pevnosti poznání v budově Envelopa Hub UP_LAB, v němž si malí i velcí návštěvníci mohou na vlastní oči prohlédnout a vlastníma rukama osahat vybrané moderní technologie. Hned vedle se nachází nová kavárna Lyrata a o pár kroků dál je možné si na právnické fakultě prohlédnout plastiku Milady Horákové v předsálí knihovny.

Vzhledem k tomu, že historicky významná Olomouc je oblíbeným cílem turistů, se univerzitní tipy mohou hodit i do plánů mnoha cestovatelů.

Soutěž Univerzity Palackého hledá nejlepší podnikatelské nápady

Věda a školy

Pestrý seznam lokací aktuálně čítá 28 položek. Jde o zajímavosti, které se nacházejí venku i pod střechou, takže je možné je navštívit za jakéhokoli počasí.

„Většina míst je přístupná celoročně, ale na jaře a v létě bývá větší šance zažít prosluněné a teplé počasí. Turisté se mohou v závěru návštěvy odměnit třeba koupí oficiální turistické známky v univerzitním obchodě UPoint,“ konstatoval Martínek.

Foto: UPOL - Vojtěch Duda

V průvodci najdou zájemci i novou kavárnu Lyrata

Některá z míst prezentovaných na webu jsou již dobře známá. Centrum popularizace vědy Pevnost poznání ročně navštíví až 100 tisíc lidí, Lavička Václava Havla je celosvětově symbolickým místem setkávání a velké streetartové malby na budovách univerzitních kolejí nejdou přehlédnout.

Olomoucká univerzita však nabízí i skryté perly. Parkánové zahrady u filozofické fakulty a rektorátu na návštěvníky dýchnou francouzskou atmosférou versailleského střihu, terasy na přírodovědecké fakultě nabídnou panoramata historického jádra Olomouce, geopark ukáže 600 milionů let vzdálenou historii a Umělecké centrum UP s kaplí Božího Těla spojuje barokní prostory s novodobým univerzitním životem.

„V průvodci nechybí ani tipy na gastropodniky v prostorách univerzity. A kdyby snad návštěvníci ztratili v univerzitních kulisách pojem o čase, mohou přespat na hotelových pokojích studentských kolejí,“ doplnil Martínek s tím, že průvodcovský web je pravidelně aktualizován a rozšiřován o další tipy.

Platforma vytvářená na Univerzitě Palackého má výrazně urychlit vývoj léčiv

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám