Hlavní obsah

Vědci zahajují misi na „skenování“ oblohy, chtějí pochopit temnou hmotu a energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na misi, která má pomoci lidstvu pochopit jednu z největších záhad vesmíru – temnou hmotu a temnou energii –, se již v sobotu 1. července vydá sonda Euclid, jejímž cílem je pozorovat strukturu a vývoj kosmu. V následujících letech zaznamená miliardy galaxií a hvězd ve vzdálenosti až 10 miliard světelných let a ze sesbíraných dat vytvoří dosud největší 3D mapu vesmíru. Pozorování má zahrnout více než třetinu oblohy.

Foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA. Background galaxies: NASA, ESA, and S. Beckwith (STScI) and the HUDF Team, CC BY-SA 3.0 IGO

Umělecká vizualizace vesmírné mise Euclid

Článek

Kosmická loď pojmenovaná Euclid - podle známého antického matematika Euklida - nesoucí teleskop a další dvě pozorovací zařízení má podle plánu Evropské kosmické agentury (ESA) v sobotu v 17:11 SELČ vynést do vesmíru raketa Falcon 9 společnosti SpaceX z floridské základny Cape Canaveral.

Euclid bude následně zhruba čtyři týdny cestovat k tzv. druhému Langrangeovu bodu (L2), který se nachází ve vzdálenosti okolo 1,5 milionu kilometrů od Země. Ve stejné vzdálenosti obíhá i vesmírný teleskop Jamese Webba, který na rozdíl od Euclidu pozoruje jednotlivé malé výseky vesmíru, zato ve velkém detailu.

Mise Euclid v hodnotě 1,4 miliardy eur (33 miliard Kč) je naplánována na šest let. Po několika testech by se první snímky měly k vědcům dostat letos na podzim.

Saturnův měsíc opět překvapil. Vychrlil do vesmíru gejzír vodní páry vysoký 10 000 km

Věda a školy

Sonda Euclid je vysoká zhruba 4,7 metru, široká 3,5 metru a váží necelé dvě tuny. Její hlavní část tvoří teleskop o průměru 1,2 metru, který z jedné strany před „neúprosným“ Sluncem chrání štít.

Pod teleskopem se kromě servisního modulu nachází i pozorovací zařízení VIS a NISP, díky kterým může Euclid poskytovat vysoce kvalitní zobrazení ve viditelném spektru a pozorování v blízké infračervené oblasti.

Viditelné objekty tvoří jen zlomek kosmického prostoru

Zkoumání vesmíru se podle ESA po staletí soustředilo na objekty, které lze vidět - planety, hvězdy, galaxie či plyny. Tyto objekty ale tvoří pouze zlomek vesmíru. Zdá se, že ten je z 95 procent tvořen tzv. temnou hmotou a energií, které ovlivňují pohyb a rozložení viditelných součástí vesmíru, samy ale nevyzařují ani nepohlcují žádné světlo.

ESA představila nový teleskop. Má odhalit tajemství temné hmoty

Věda a školy

Vědci dosud netuší, co tyto extrémně těžce zkoumatelné jevy ve skutečnosti jsou.

Temná či skrytá hmota je označení hypotetické formy hmoty, jejíž existence by vysvětlovala nesrovnalosti mezi některými skutečně pozorovanými a vypočítanými hodnotami z modelů. O povaze chybějící hmoty existuje množství teorií. Většina se shoduje, že lze ve vesmíru pozorovat jen díky jejímu gravitačnímu vlivu na okolní objekty tvořené běžnou „svítící“ hmotou, ale neemituje elektromagnetické záření.

„Kosmologie se nachází v situaci, kterou lze označit za rozpačitou,“ prohlásil na tiskové konferenci před startem mise vedoucí programu Euclid Giuseppe Racca k tomu, jak málo toho věda dosud zjistila v oblasti černé hmoty a energie.

Ve vesmíru, jak vysvětluje francouzský astrofyzik David Elbaz, je více gravitace, než by se dalo předpokládat na základě viditelných objektů.

„Slunce obíhá kolem středu Mléčné dráhy tak vysokou rychlostí, že by ho to mělo z Galaxie vymrštit. A pokud ho ta rychlost nevymrští, znamená to, že je přitahováno nějakou jinou hmotou, kterou nevidíme,“ uvedl odborník, podle kterého vše drží pohromadě právě temná hmota.

Poslední start rakety Ariane 5 byl odložen na neurčito

Věda a školy

Temná energie naproti tomu popisuje hypotetický druh antigravitace, díky níž se galaxie zřejmě navzájem odpuzují.

První poznatky vedoucí k lepšímu pochopení temné hmoty a energie podle Elbaze přinese Euclid zhruba po roce a půl od startu. Nelze ale s jistotou říci, co přesně se dozvíme.

„Vědět, co nám Euclid vyjeví, je nemožné,“ uzavřel astrofyzik.

  • Euclid je evropská mise s podílem amerického vesmírného úřadu NASA. Za projektem stojí konsorcium čítající přes 2000 vědců z 300 institucí ze 13 evropských států, USA, Kanady a Japonska, kteří se podíleli na vývoji přístrojů a budou se podílet i na analýzách dat.

Virgin Galactic dokončila svůj první vesmírný komerční let

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám