Hlavní obsah

ČVUT se připojilo ke kvantové počítačové síti společnosti IBM. Jako první instituce v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské ČVUT se jako první instituce v Česku připojilo ke kvantové počítačové síti americké mezinárodní technologické společnosti IBM. Kvantová mechanika je oblast fyziky, která vysvětluje, jak extrémně malé objekty mají současně vlastnosti jak částic, tak vln. Kvantové počítače jsou v současné době nejvyšším stupněm z řad kvantových technologií, uvedl Igor Jex z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Foto: ČVUT

ČVUT je první institucí v ČR, která se připojila ke kvantové počítačové síti společnosti IBM. Stalo se tak v pondělí 29. ledna.

Článek

České vysoké učení technické se připojilo ke kvantové počítačové síti společnosti IBM s cílem zlepšit znalosti v oblasti kvantových počítačů a výzkum v zemi v rámci pondělní akce na půdě ČVUT jménem „Kvantové řešení pro Česko – skok do 22. století“.

Cílem spolupráce je i pokročit v rozvoji dovedností v oblasti kvantových počítačů u studentů.

Revoluce v podobě kvantové informatiky

„Kvantová informatika slibuje, že přinese celému světu revoluci podobnou té, kterou přinesl rozvoj osobních počítačů a internetu. Navzdory neustálému vývoji současných počítačů vidíme, že tato technologie má své limity. Kvantové počítače již dnes dokazují, že zvládnou některé výpočty nad rámec těch klasických,“ prohlásil rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Evropské státy se dohodly, v Česku postaví kvantový počítač

Hardware

Univerzita bude mít jako člen kvantové počítačové sítě IBM cloudový přístup k výpočetním systémům IBM, softwaru a expertizám. Díky tomu mohou studenti zkoumat praktické aplikace a využití širokého spektra možností této technologie pro firmy a instituce.

„Díky připojení ČVUT do sítě IBM se posunujeme kupředu v elektrifikaci nebo se dá říct kvantifikaci Česka,“ řekla za IBM Milena Jabůrková.

Spolupráce bude zahrnovat také výzkum v oblasti kvantových počítačů a kvantového softwaru v oblastech optimalizace, kvantového strojového učení, inženýrství a programování. Cílem je umožnit posouvání hranic v oblastech jako prevence nemocí, energetický management, optimalizace dopravy, vývoj zemědělských produktů a přesná diagnostika.

Čeští vědci chtějí vyrábět elektroniku z PET lahví

Věda a školy

Petráček dále zmínil, že bude třeba mít v budoucnosti odborníky, kteří těmto technologickým inovacím rozumí.

„Proto jsme se zapojili do kvantové počítačové sítě společnosti IBM, abychom v kvantových počítačích vzdělávali naše studenty na ČVUT,“ dodal.

Firma International Business Machines Corporation, zkráceně IBM, byla založena v roce 1911. Společnost se proslavila v 80. letech, kdy začala s výrobou osobních počítačů. Tuto divizi poté prodala v roce 2005 firmě Lenovo Group. V dnešní době se soustředí hlavně na vývoj v segmentu nejnovějších technologických trendů, jakými jsou například umělá inteligence nebo výroba kvantových počítačů. Společnost nyní vlastní přes 150 tisíc patentů.

Při pondělním setkání bylo rovněž podepsáno memorandum o spolupráci v rámci kvantových technologií mezi ČVUT, IBM, Univerzitou Karlovou, Západočeskou univerzitou v Plzni, Univerzitou obrany v Brně a brněnskou organizací CyberSecurity Hub.

Jak fungují kvantové počítače?

Kvantové počítače představují neuvěřitelný průlom v oblasti výpočetních schopností a dle očekávání zcela změní způsob, jakým řešíme extrémně složité výpočetní problémy.

Na rozdíl od tradičních počítačů, které pracují s binárními bity, kvantové počítače využívají tzv. qubity. Ty umožňují manipulovat s kvantovými jevy, jako je superpozice a kvantová provázanost. Tato jedinečná vlastnost jim umožňuje efektivně řešit problémy, které jsou pro klasické počítače příliš náročné.

Mezi takové mohou patřit optimalizační úlohy pro řešení elektronické struktury nových materiálů, řízení dopravy či přístavů.

V současnosti jsou identifikovány další možnosti uplatnění, které lze najít téměř ve všech vědeckých oblastech. Mimo jiné v automobilovém průmyslu, při vývoji nových elektrických baterií, v energetice, finančnictví, farmacii, kvantové chemii, kryptografii, ale také v kvantovém strojovém učení a mnoha dalších.

Kvantové počítače mají potenciál dramaticky ovlivnit vědecký výzkum a technologický rozvoj ve všech oblastech, od fyziky a chemie po umělou inteligenci a bioinformatiku. Google se již dříve pochlubil, že jeho kvantový procesor Sycamore detekoval vzorce v řadách zdánlivě náhodných čísel za 200 vteřin, zatímco dosud nejvýkonnější superpočítač Summit od IBM by na stejný úkol potřeboval 10 000 let.

Takovým hrozbám jsme ještě nečelili, obávají se experti kvantových PC

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám