Hlavní obsah

Čeští vědci chtějí vyrábět elektroniku z PET lahví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým výzkumníků z dvou pražských univerzit, ČVUT a VŠCHT, zkoumá, jak z PET lahví ekologicky vyrábět elektroniku. V roce 2021 bylo celosvětově vyprodukováno 57,4 milionu tun elektronického odpadu. Ročně ho v průměru přibývají zhruba dva miliony tun. Přitom jen sotva pětina odpadu se sbírá a řádně recykluje.

Foto: Petr Neugebauer, FEL ČVUT, .

Petr Veselý z katedry elektrotechnologie Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze

Článek

Jako perspektivní materiál pro náhradu velmi obtížně recyklovatelných epoxidových pryskyřic se podle českých vědců jeví polymery využívané pro 3D tisk.

Naším cílem je i eliminovat materiály, které nejdou recyklovat
Petr Veselý, FEL ČVÚT

„Naším cílem je nejen už při výrobě eliminovat materiály, které nejdou recyklovat, ale připravit a otestovat celý alternativní proces výroby elektroniky, který bude šetrnější k životnímu prostředí. Pro výrobu nosného substrátu je možné využít polymerní látky, které se používají mimo jiné při 3D tisku, například PET. Těmi nahradíme epoxidovou pryskyřici,“ popsal Petr Veselý z katedry elektrotechnologie Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Foto: Petr Neugebauer, FEL ČVUT

Vědci z FEL ČVUT a VŠCHT chtějí z PET lahví ekologicky vyrábět elektroniku.

Až desetinu elektronického odpadu totiž tvoří desky plošných spojů, které jsou základním stavebním kamenem pro většinu elektronických zařízení.

Na výrobu izolačního substrátu se používá právě epoxidová pryskyřice vyztužená skelnými vlákny, obsahující další, poměrně toxické látky. Jde ale o prakticky nerecyklovatelný materiál, z vysloužilé desky plošných spojů lze tak většinou znovu použít pouze kovy.

„Naším úkolem je vývoj a výroba strun pro 3D tisk, které budou mít vhodné vlastnosti pro výrobu nosných substrátů. Ty bude zároveň možné použít po skončení jejich životnosti jako vstupní surovinu pro opětovnou výrobu tiskové struny,“ uvedl Jonáš Uřičář z Ústavu polymerů Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Jaké bohatství ukrývá elektroodpad

Tipy a trendy

Na ČVUT vyvinuli systém, který pomocí AI detekuje střelbu a určí typ zbraně

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám