Hlavní obsah

Chybějí jazykově vybavení experti

Novinky, kil

Přestože se znalost jazyků v České republice v posledních letech výrazně zlepšila a 42 % populace se domluví jedním a 24 % dokonce dvěma cizími jazyky, stále to není, zejména pro potřeby segmentu sdílených podnikových služeb, dostatek.

Foto: Profimedia.cz

Česká republika pro lidi přicházející ze zahraničí atraktivní zemí.

Článek

Očekáváme, že do roku 2020 dosáhne náš segment kulatých 100 000 zaměstnanců, což znamená pro HR oddělení našich členských firem získat 35 000 nových talentovaných kandidátů,“ vypočítává Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, která sdružuje firmy z oboru sdílených podnikových služeb. Firmy se tak podle něj budou muset při náboru zaměstnanců orientovat i na cizince a rodilé mluvčí.

Třetina zaměstnaných jsou cizinci

Již v současnosti pracuje v centrech sdílených podnikových služeb v průměru 34 % cizinců, přičemž valná většina z nich přichází z Evropské unie. Tento trend potvrzuje i Jan Skoták, ředitel regionálního centra, Infosys v České republice. „V současné době prakticky nerozlišujeme, zda kandidáti přicházejí z České republiky nebo ze zahraničí, díky čemuž máme poměrně vyrovnaný mix Čechů a cizinců takřka v poměru 50:50. Dle našich zkušeností je Česká republika pro lidi přicházející ze zahraničí atraktivní zemí. Jsme schopni přilákat cizince nejen z východní Evropy, tedy ze zemí jako je Rumunsko či Bulharsko, ale úspěšní jsme i při náboru talentů ze západoevropských zemí jako Francie, Neměcko či Španělsko a Itálie.“

Česko je pro Balkánce zajímavé

Podle Marty Jarošové, personální manažerky sdíleného podnikového centra Lufthansa, které operuje na českém trhu, jsou však zajímaví i kandidáti mimo Evropskou unii, například z balkánských zemí. Pro kandidáty z tohoto regionu je Česká republika velmi atraktivní lokalitou z důvodu nabídky stabilního zaměstnání a dalších příležitostí pro rozvoj. „Vzhledem k tomu, že jsme zákaznické centrum pro německou společnost je nás klíčovou jazykovou kombinací angličtina a němčina,“ připomíná Jarošová.

Výuka jazyků stále nedostatečná

Výuka cizích jazyků na českých školách se z hlediska potřeb pracovního trhu stále jeví jako nedostatečná. Na trhu chybí pracovníci s dobrou znalostí němčiny, skandinávských jazyků či holandštiny. Jde o jazyky, jejichž výuku často české univerzity ani nenabízejí, s výjimkou filozofických fakult.

„ABSL i její členové se snaží o spolupráci s univerzitami s cílem nabídnout perspektivní zaměstnání absolventům českých vysokých škol. Osvěta v oblasti kariérních možností v našem oboru stejně jako možnost poskytnutí studentských praxí u našich členů, by mohly studenty podnítit ke studiu cizích jazyků i perspektivních oborů,“ zdůrazňuje Jonathan Appleton.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám