Hlavní obsah

Čeští výzkumníci posouvají limity DNA. Objev může rozšířit způsoby využití v medicíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výrazně modifikovaná DNA dvoušroubovice je dostatečně stabilní, aby s ní bylo možné dál pracovat. Ve svém výzkumu to prokázali vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV ČR). V budoucnu může tento objev rozšířit způsoby využití DNA např. v medicíně.

Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie posouvají limity DNA.Video: IOCB Prague

 
Článek

Tým profesora Michala Hocka z ÚOCHB AV ČR zkoumá limity struktury a funkce DNA a daří se mu posouvat zatím známé hranice

Článek s výsledky jejich posledního výzkumu zveřejnil vědecký časopis Nucleic Acid Research.

„Představte si DNA jako lešení, na nějž se dají navěsit další části s různými funkcemi. To jsou malé molekuly, například postranní řetězce aminokyselin, které se přirozeně vyskytují pouze v peptidech a proteinech. V současné medicíně dokážeme tyto molekuly využít jen relativně omezeně. Jsou totiž značně nestabilní a v organismu se rychle odbourávají. Řešením by byla stabilní kostra, na níž by se bezpečně uchytily. A právě takovou konstrukcí může být do budoucna DNA,“ vysvětlil Hocek.

„Kadeřník RNA“. Češi pomohli popsat, jak se v buňce skládají molekulární nůžky

Věda a školy

DNA se skládá ze dvou dlouhých záporně nabitých řetězců, které drží pohromadě, ačkoli by se měly odpuzovat. To umožňují tzv. patrové interakce a párování bází. Vědci prostřednictvím modifikované DNA přidali další záporný náboj na každé písmenko v genetickém kódu.

To odpudivé síly zdvojnásobilo - a DNA dvoušroubovice přesto zůstala celistvá. Experti rovněž zjistili, že takto upravenou DNA je možné i syntetizovat či replikovat a sekvenovat enzymem DNA polymerázou.

Vytvořit DNA, která se bude tvářit jinak

Cílem výzkumu je vytvořit DNA, která se bude navenek tvářit jako jiná chemická látka. Tím by se dal využít léčebný potenciál některých biomolekul, které není jednoduché v organismu udržet, třeba peptidů nebo proteinů.

Vědci z Hockovy skupiny již dříve dokázali vyvinout nový modifikovaný aptamer, což je krátká sekvence DNA, na kterou je navázaná specifická cílová molekula, nejčastěji molekula proteinu.

Aptamery mají podobné vlastnosti jako protilátky, jsou ale mnohem stabilnější. V budoucnosti by podle odborníků mohly aptamery protilátky užívané v lékařství nahradit. Zatím je ale celosvětově schválených terapeutických aptamerů málo.

Češi se podíleli na objevu vzácných protilátek, které blokují všechny varianty koronaviru

Věda a školy

O nutnosti testů ve školách jste rozhodovali špatně, vrátil Ústavní soud covidový spor

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz: Akademie věd ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám