Hlavní obsah

O nutnosti testů ve školách jste rozhodovali špatně, vrátil Ústavní soud covidový spor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podruhé doputoval k Ústavnímu soudu případ rodiny, jejíž tři děti se v zastoupení domáhaly zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví týkajícího se neuznávání protilátek v době covidu. Napoprvé rodina uspěla, když konstituční tribunál řekl, že Nejvyšší správní soud se jejich případem dostatečně nezabýval. Poté, co u správního soudu rodina znovu nepochodila, uspěla v úterý u Ústavního soudu znovu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spor se týkal opatření, podle něhož se měly děti za pandemie koronaviru dvakrát týdně testovat. Z této povinnosti byly vyňaty ty, které měly doklad o prodělání nemoci či očkování. Rodina namítala, že děti navštěvující gymnázium, základní školu a školku covid dříve prodělaly, což dokládala zjištěnými protilátkami. Podle jejího názoru by se tak děti nemusely testovat.

Nejvyšší správní soud v opakovaném posouzení odkázal na to, že ani ve vědecké komunitě nebyla dostatečná shoda na tom, jaká hladina protilátek představuje dostatečnou ochranu. Senát Ústavního soudu v čele s Josefem Baxou ale uvedl, že správní soud chyboval, když považoval odůvodnění mimořádného opatření za dostatečné s tím, že odpovídalo době, kdy bylo přijato, přestože pouze parafrázuje jeho samotný text a nijak se nevyjadřuje k vědeckým poznatkům u vymezených výjimek.

„Mimořádné opatření neobsahovalo žádné odůvodnění výjimek z testování žáků ve školách a Nejvyšší správní soud nedostál ústavnímu požadavku na jeho přezkum, jestliže jej i přesto shledal zákonným. Zároveň nerespektoval ani vlastní rozhodovací praxi,“ konstatoval v rozhodnutí Baxa.

Případ tak už potřetí poputuje k Nejvyššímu správnímu soudu.

Lékař by neměl zájemce o vakcínu odmítat. Ministerstvo chce přitvrdit v zákoně

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám