Hlavní obsah

Čeští výzkumníci odhalili, jak někteří ptáci přišli o protivirový gen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týmu z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR se u několika ptačích druhů podařilo popsat ztrátu protivirového genu, tzv. tetherinu. Povedlo se to určit i třeba u krocana divokého, který je rovněž chován v hospodářství. Nález je podle vědců překvapivý, protože se jedná o první popis evoluční ztráty tohoto důležitého protivirového mechanismu u obratlovců.

Foto: Ústav molekulární genetiky AV ČR

Snímek z elektronového mikroskopu zobrazuje část buňky produkující tetherin. Na povrchu buňky jsou tetherinem navázané retrovirové částice. (Měřítko v dolní části obrázku znázorňuje délku 1 mikrometr.)

Článek

Protivirové geny živých organismů kódují proteiny, jejichž hlavním úkolem je zabránit virové infekci. Na různých úrovních blokují množení viru. Během evoluce se tyto geny mění a někdy se tvoří nové, což způsobuje evoluční tlak stále se měnících virů. Jsou přitom zaznamenány i případy, kdy je konkrétní živočišný druh nečekaně ztratí.

Tým z Ústavu molekulární genetiky AV ČR vedený Danielem Ellederem již v minulosti zmíněný protivirový gen tetherin popsal u ptáků, a to včetně domácího kuřete. „Práce zapadá do našeho dlouhodobého výzkumu ptačích genových sekvencí,“ poznamenal Daniel Elleder.

Tetherin je specifický svým protivirovým mechanismem, který se nachází v membráně buňky produkující virové částice. Dané částice během jejich produkce k membráně připoutá a nedovolí jim, aby infikovaly další, dosud nezasažené buňky.

Nový ptačí druh pozorovaný v Česku. Buřníčka nejspíš přivála bouře, nakonec uhynul

Věda a školy

Jelikož tetherin ke své funkci potřebuje zachytit jen virovou membránu, je schopen blokovat široké spektrum tzv. obalených virů.

„Ztracené geny“

Screening ptačích genomů odhalil několik nezávislých evolučních ztrát tetherinu u více druhů. Např. na krocaních buňkách se podařilo experimentálně prokázat, že jsou následkem této ztráty k ptačím retrovirům více citlivé.

„Ačkoli se dnes sekvenuje téměř vše, včetně virů a jejich hostitelů, ukazuje se, že některé ptačí geny mají zvláštní typ obtížných sekvencí. Ty jsou i pro dnešní pokročilé sekvenační technologie téměř nepřekonatelné,“ vysvětlil Elleder.

„Snažíme se ptačí geny třídit do dvou kategorií: geny s téměř nečitelnou sekvencí, které ale ve skutečnosti existují, těm říkáme geny schované. Dále geny, které opravdu během evoluce zanikly, neboli geny ztracené. Tetherin tedy náleží do druhé kategorie a následný výzkum by měl najít důvody, proč ke ztrátě došlo,“ dodal.

Studii, o které Akademie věd nyní informovala, publikoval časopis Journal of Virology. Spolupracovali na ní též badatelé z univerzity v německém Tübingenu.

Čeští biologové objevili nový virus jahodníku. Připravili rychlou diagnostickou sadu

Věda a školy

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám