Hlavní obsah

Čeští vědci vyvinuli program, který vrací lidem jejich hlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Počítačový program, který vrací lidem hlas, vyvinuli vědci z Plzně a Prahy. Pacienti, kterým lékaři indikují zákrok, při němž jim musí být odejmuty hlasivky, tak díky systému o svůj hlas nepřijdou. Nedávno ukončený projekt konzervace hlasu, jehož hlavním řešitelem je Jindřich Matoušek z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity (ZČU), podpořila Technologická agentura ČR.

Foto: ZČU

Jindřich Matoušek z Fakulty aplikovaných věd ZČU, hlavní řešitel projektu konzervace hlasu

Článek

Na čtyřletém projektu spolupracovali vědci výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd ZČU s plzeňskými softwarovými firmami CertiCon a SpeechTech a s Klinikou ORL a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice v Motole.

„Výsledkem je systém umožňující plně automatizovaný proces konzervace a rekonstrukce hlasu,” konstatovala mluvčí ZČU Šárka Stará.

Má to pomoci například onkologickým pacientům, kterým musí být odejmuty hlasivky.

Počítač umí odhalit rakovinu hlasivek již v raném stadiu

Věda a školy

„Aplikace umožní jednoduchým způsobem ještě před zákrokem hlas nahrát a uložit. Z uložených nahrávek lze automaticky rekonstruovat hlas pacienta pomocí personalizovaného řečového syntetizéru,” uvedl ředitel Technologické agentury Petr Konvalinka, která projekt podpořila téměř 12 miliony Kč.

Nahrát stovky vět

Podle Matouška se člověk přihlásí doma k počítači, kde se mu zobrazují určité věty. „Ty jsme vybrali tak, abychom podchytili co nejvíce důležitých prvků jazyka. Minimálně by měl nahrát 500 vět. Samozřejmě čím více, tím lepší je výsledek,” vysvětlil.

Hlas pacienta se automaticky zakonzervuje a vznikne datový soubor, který pak může používat na běžném počítači, mobilu nebo tabletu a pomocí aplikace komunikuje. Do zařízení bude psát text a program ho jeho vlastním hlasem přečte.

Foto: ZČU

Pro úspěšnou rekonstrukci hlasu je třeba, aby člověk nahrál nejméně 500 vět.

Plzeňští specialisté z výzkumného centra NTIS spolupracovali na projektu konkrétně s týmem předního odborníka v oblasti ORL Jana Betky z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a nemocnice v Motole. A spolupráce se softwarovými firmami umožní podle mluvčí ZČU výzkumníkům efektivně transferovat know-how z řečového výzkumu do průmyslové a zdravotnické praxe.

Zájemci o konzervaci hlasu najdou potřebné informace na webu.

Lékařská fakulta v Ostravě bojuje o studium lékařství

Věda a školy

Za vedení projektu automatické konzervace a rekonstrukce hlasu získal loni Jindřich Matoušek Cenu města Plzně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám