Hlavní obsah

Čeští lékaři přišli s vylepšeným implantátem na principu kostního vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na počátku února použili lékaři ve Fakultní nemocnici v pražském Motole jako první v ČR novou generaci implantátu na principu kostního vedení, a to konkrétně s využitím tzv. piezoelektrického efektu. Jde o unikátní technologii, která se využívá u pacientů s převodní nebo kombinovanou poruchou sluchu, informovala FN Motol v tiskové zprávě.

Vylepšený implantát na principu kostního vedeníVideo: FN Motol

 
Článek

Nový implantát OSIA, který byl voperován 30leté pacientce, je založen na principu kostního vedení. Zachovává funkci vnitřního ucha a nahrazuje chybějící nebo omezenou funkci převodního aparátu zevního či středního ucha.

„Jedná se o zcela unikátní technologii na principu piezoelektrického vybuzení mechanické energie, která je přenesena na tekutiny vnitřního ucha a je pacientem vnímána jako zvukový vjem,“ sdělil Jan Bouček z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol.

Byli ochrnutí, teď zase chodí. Unikátní implantát dává naději

Věda a školy

Pro pacienta je pak podle něj přínosem zejména zvýšené vnímání vysokých frekvencí, které jsou důležité pro rozumění lidské řeči. „Ve srovnání s implantáty starší generace dává nový implantát pacientovi zvýhodnění až o 17 dB, což je zásadní rozdíl,“ zmínil Bouček.

Operace probíhá v celkové anestezii a trvá zhruba hodinu. Do oblasti za uchem, které má převodní nebo kombinovanou poruchu sluchu, se z přístupu retroaurikulárního zavede implantát, který se pevně ukotví v kosti.

Podobné charakteristiky zvuku jako u zdravého

Druhý den po operaci pacient odchází domů, po týdnu se odstraní stehy a oblast implantátu se nechává přibližně tři další týdny zahojit, aby došlo, jak připomínají lékaři, ke kvalitnímu zajizvení tkání v místě, kde je implantát uložen.

Já slyším! První kochleární implantát, který spustil revoluci, dostal před 40 lety Australan

Historie

Asi po čtyřech týdnech od operace si pacient přijde pro nastavení zevního zvukového procesoru podle vlastních sluchových parametrů. Rehabilitace s implantátem na principu kostního vedení je podle odborníků rychlejší než s implantátem kochleárním, jelikož pacient vnímá zvuk v podobných charakteristikách jako zdravý člověk.

Implantabilní část zůstává pacientovi po celý zbytek života, zevní část – tj. zvukový procesor – je možné sundat, nechat nabít a nasadit zase ve chvíli, kdy pacient potřebuje či zkrátka chce slyšet.

IKEM provedl první transplantaci jater od žijícího dárce dospělému příjemci

Věda a školy

„Implantáty na principu kostního vedení se používají ve světě již 30–40 let, v Česku 20 let,“ doplnil na dotaz Novinek docent Bouček.

Neustále však podle něj dochází ke zlepšování technologie, ke zmenšování a zdokonalení funkcí implantátu.

„Novum uváděného implantátu je úplně jiný princip generování vibrační energie, tedy přeneseně sluchového vjemu. Nyní je využita technologie založená na principu digitální piezoelektrické stimulace, což je zásadní novinka a technologické vylepšení na poli implantátů na principu kostního vedení,“ shrnul na závěr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám