Hlavní obsah

Záblesk nad Kyjevem. Čeští astronomové detailněji popisují, co přesně se stalo

Světová média referovala o jasném záblesku, který ve středu 19. dubna večer ozářil ukrajinské hlavní město Kyjev. Jak se ukázalo, jednalo se o velmi jasný bolid, tj. světelný úkaz způsobený průnikem meziplanetárního tělesa (malé planetky) do atmosféry. Šlo o přirozený úkaz, nikoli o americký ani jiný satelit, jak se spekulovalo. Astronomové v pátek Novinkám poskytli první základní zprávu, která vychází z jejich dat.

Záblesk na Kyjevem zachytily kameryVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Bolid neboli mimořádně jasný meteor byl zaznamenán kamerami Evropské bolidové sítě umístěnými na východním Slovensku (Kolonica a Stará Lesná).

Evropská bolidová síť je projekt Astronomického ústavu AV ČR a na Slovensku je provozována ve spolupráci s Astronomickým ústavem Slovenské akademie věd.

Vzhledem k velké vzdálenosti bolidu od kamer (více než 600 km) je podle Jiřího Borovičky a Pavla Spurného z Astronomického ústavu Akademie věd ČR určení jeho přesné dráhy v zemské atmosféře obtížné.

Stokrát jasnější než Měsíc v úplňku

Je podle nich nicméně zřejmé, že začal svítit ve výšce kolem 100 kilometrů severovýchodně od Kyjeva, prolétl přímo nad městem ve výšce kolem 80 km rychlostí blížící se 29 km/s a pokračoval v letu jihozápadním směrem, přičemž několikrát významně zjasnil a rozpadal se, až nakonec ve výšce kolem 30 km pohasl.

Pád satelitu NASA nad Kyjevem? Nesmysl, byl to normální bolid, vysvětluje astronom

Věda a školy

Dráha i rychlost bolidu vylučují umělý původ, např. právě zánik umělé družice, o kterém se spekulovalo.

„Jasnost bolidu v maximu přesáhla nejméně stokrát jasnost Měsíce v úplňku. Takto jasné bolidy jsou vzácné a vyskytují se nad Evropou jen několikrát do roka,“ upozornil Borovička.

„Je možné, že došlo k dopadu úlomků tělesa (meteoritů) na zem na rozsáhlém území kolem hranic Žytomyrské a Kyjevské oblasti,“ dodal Spurný.

Že šlo o bolid, sdělil Spurný Novinkám již ve čtvrtek. „Chci uvést situaci na pravou míru. Jednalo se o srážku velkého meteoroidu, který vletěl do atmosféry ve 20:57:20 SELČ a po necelých pěti sekundách pohasl,“ konstatoval tehdy s tím, že naprostá většina tělesa shořela v atmosféře.

Na žádost Novinek o záznamy z kamer Evropské bolidové sítě reagoval omluvou a vysvětlením, že v tuto chvíli by nerad záznamy zveřejňoval, jelikož mají podle něj především vědeckou hodnotu a je třeba je dále analyzovat a „vytěžit“ z nich data.

Družice NASA zanikla, ale…

Samotný americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) podle zpravodajské stanice BBC popřel, že by šlo nad Kyjevem o jeho satelit RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager), jak se původně odhadovalo. RHESSI sledoval sluneční erupce a sloužit přestal v roce 2018.

Podle novějších informací sice nakonec aparát RHESSI skutečně zanikl, nicméně až ve čtvrtek, tudíž se středeční událostí nad ukrajinským hlavním městem nemohl mít nic společného.

Ke vstupu družice do horních vrstev atmosféry mělo ve čtvrtek dojít ve 2:21 SELČ nad pomezím Libye, Egypta, Čadu a Súdánu.

Záblesk nad Kyjevem, NASA popírá pád satelitu

Evropa

O jasném záblesku nad Ukrajinou ve středu informoval správce Kyjevské oblasti Serhij Popko. Byl kvůli tomu vyhlášen letecký poplach, o nálet se ale nejednalo. „Protivzdušná obrana nezasahovala,“ dodal Popko. Zmínil právě i onen satelit NASA. Ukrajinské letectvo krátce poté uvedlo, že záblesk „byl spojen s pádem satelitu nebo meteoritu“.

K záblesku došlo v době, kdy město zažívá pravidelné letecké útoky ze strany ruských sil.

Kamera zachytila explozi bomby, kterou si Rusové shodili na Bělgorod

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám