Hlavní obsah

Kamera zachytila explozi bomby, kterou si Rusové shodili na Bělgorod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrteční explozi v ruském městě Bělgorod, kam podle ruského ministerstva obrany spadla munice uvolněná z přelétajícího ruského letadla, zachytily kamery. Exploze způsobila na křižovatce v centru města obrovský kráter, zraněni jsou tři lidé.

Kamery zachytily explozi bomby, kterou si Rusové shodili na BělgorodVideo: AP

 
Článek

Záběry z výbuchu se objevily na sociálních sítích, kolují na Telegramu nebo na Twitteru.

O silném výbuchu v Belgorodu informovali místní představitelé ve čtvrtek večer. Server Gazeta.ru napsal, že k explozi došlo kolem 22:00 na křižovatce ulic Vatutina a Gubkina. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že výbuch způsobilo nouzové uvolnění letecké munice při přeletu bojového letounu Su-34 nad městem.

Bomba měla zřejmě časovač, protože mezi dopadem a velmi mohutnou explozí je několikavteřinová prodleva. Na místě dopadu se nejprve objevil světlý dým a potom se silou výbuchu nazvedla a roztrhla vozovka a vznikl tam kráter.

Foto: AP

Kamery zachytily explozi bomby, kterou si Rusové shodili na Bělgorod

Mohlo by jít o bombu ODAB-500 nebo jinou podobnou, která využívá termobarického efektu, kdy se nejprve rozptýlí aerosol, který pak vybuchne. Tato bomba využitá v Sýrii se normálně shazuje na padáku. Server Topwar.ru uvedl před pár lety, že jde o jedinou bombu tohoto typu zařazenou do ruské výzbroje.

Suchoje Su-34 už v Sýrii a pak na Ukrajině shazovaly běžně pětisetkilogramové bomby, buď klasické FAB-500 nebo naváděné KAB-500. V každém případě je podivné, že ruský bombardér s ostrou municí přelétával přímo nad městem. Vyloučit nelze ani možnost, že pilot ztratil orientaci a munici shodil jinde než měl.

Pes se zakousl do vlastního ocasu. Podoljak ironicky okomentoval explozi v Bělgorodu

Válka na Ukrajině

Belgorodská oblast se nachází u hranic s Ukrajinou, kterou Rusko vojensky napadlo. Agentura AFP v souvislosti s incidentem v Belgorodu poznamenala, že ruské letouny provádějí pravidelné přelety nad tímto městem od loňského února, kdy Moskva zahájila vojenskou agresi vůči sousední zemi.

Připomněla rovněž případ z loňského října, kdy se ruský bombardér Su-34 zřítil na obytný dům v jihoruském městě Jejsk v Krasnodarském kraji, který se nachází u Azovského a Černého moře, přičemž zahynulo 16 lidí včetně dětí.

Následky výbuchu v BělgoroduVideo: Reuters

Výbuch a obrovský kráter v Bělgorodu. Rusové oznámili náhodný pád bomby z vlastního letadla

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám