Hlavní obsah

Český byznys pro Francii: 500 tun šnečího masa ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z České republiky se ročně vyveze přes 500 tun šnečího masa, přibližně 95 procent těchto vývozů míří do Francie. Domácí konzumenti snědí podle údajů brněnské firmy Snailex Plus zhruba deset tun šneků za rok, i když spotřeba rok od roku roste. Maso z tuzemských zdrojů pochází až na výjimky z volné přírody, sběrači se nejvíce zaměřují na šneka zahradního.

Článek

Téměř celý vývoz z Česka obstará firma Helix, která vykupuje živé šneky a jejich maso zpracovává. Podle jejího zástupce Ondřeje Vyhnálka se vývoz v posledních osmi letech drží na stabilní úrovni. Okolo 60 procent masa pochází od tuzemských sběračů, zbytek firma musí pokrýt z dovozu.

Mezi největší vývozce šnečího masa ale podle Vyhnálka patří Polsko, Maďarsko a Rumunsko, Česká republika pokrývá jen asi pět procent celkových tržeb ve Francii.

Maso z tuzemských zdrojů pochází až na výjimky z volné přírody, šnečí farmy v Česku prakticky neexistují. Kvalita šneků se u jednotlivých druhů liší. Prakticky celý objem tuzemského sběru tvoří hlemýžď zahradní, ten podle Vyhnálka představuje dobrý standard.

Dovážené druhy jsou levnější a horší, pocházejí hlavně z Balkánu. V Česku existuje i několik chovatelů, kteří se zaměřují na výběrové druhy šneků.

Češi rádi šneka na vánoce

V ČR Helix šneky dodává do velkoobchodů, odkud je kupují restaurace a specializované obchody. Podle Vyhnálka v poslední době roste tuzemská spotřeba šnečího masa, za loňský rok se zvýšila o třetinu.

V porovnání s celkovým vývozem je však stále mizivá. "Lidé už začínají zkoušet něco jiného, než je řízek nebo vepřová kýta," dodal Vyhnálek. Spotřeba podle něj dále poroste, nejvýraznější je ve vánočním období.

Sběr šneků některé obce v ČR zakázaly, podle Agentury ochrany přírody a krajiny však sběr populace hlemýžďů v ČR neohrožuje, i vzhledem k tomu, že výkupní velikost musí dosáhnout tří centimetrů. Pokud se stavy hlemýžďů sníží, sběr se přestává vyplácet a populace se opět přirozeně obnoví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám