Hlavní obsah

Česko patří v rámci OECD k zemím, které dávají nejméně na vzdělávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Česká republika patří mezi 35 státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) mezi země, které dávají nejmenší část svého hrubého domácího produktu (HDP) na vzdělání. V roce 2013 to byla čtyři procenta, zatímco průměr OECD činil 5,2 procenta. Jak vyplývá ze studie, kterou ve čtvrtek OECD představila v Berlíně, ČR zaostává zejména ve výdajích na primární a sekundární vzdělávání.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Generální sekretář OECD Ángel Gurría

Článek

Česká republika je na tom v žebříčku výdajů na vzdělání, do nichž se počítají finance ze státních i soukromých zdrojů, stejně jako Itálie a jen o trochu lépe než Slovensko, Maďarsko (obě 3,8 procenta HDP) a Lucembursko (3,5 procenta HDP).

Na čele statistiky jsou Británie (6,7 procenta HDP), Nový Zéland (6,5 procenta HDP), Dánsko (6,4 procenta HDP), Norsko (6,3 procenta HDP), USA (6,2 procenta HDP), Kanada a Portugalsko (obě 6,1 procenta HDP).

ČR je na tom špatně zejména při srovnání výdajů na primární a sekundární školství, tedy základní a střední školy. Na ně dává v celé OECD s výjimkou Maďarska (2,4 procenta HDP) vůbec nejméně.

V roce 2013 to bylo 2,7 procenta HDP, průměr OECD byl přitom o jeden procentní bod vyšší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám