Hlavní obsah

Katolická církev za poslední rok investovala do škol přes 100 miliónů korun

Novinky,

Římskokatolická církev v celé ČR za poslední rok investovala do školství více než 100 miliónů korun. Nejvíce prostředků šlo do rekonstrukcí objektů stávajících církevních škol či školských zařízení, další peníze směřovaly do nákupu budov. Každý rok rovněž vynakládá finance na rozvojové projekty, školní či mimoškolní aktivity studentů a podporuje studenty z rodin v obtížné situaci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Katolická církev provozuje 67 škol a školských zařízení, od mateřských škol až po gymnázia či vyšší odborné školy.

„Oblast církevního školství je pro nás jedna z nejlepších investic pro společnost, kterou můžeme udělat. Jde o přínos pro lidi bez rozdílu vyznání, kteří tak mohou poznávat, že čerpat z moudrosti předků a zušlechťovat člověka je dobrá životní cesta. Kvalitní vzdělávání a výchova prostřednictvím školství je zkrátka jedna z nejdůležitějších věcí, kterou můžeme a máme druhému dát,” říká generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

V letošním školním roce začne žákům sloužit nová Církevní základní a střední škola v Plzni, kterou 1. září slavnostně otevře plzeňský biskup Tomáš Holub, otevření kompletně zrekonstruované církevní základní školy při Cyrilometodějském gymnáziu v Prostějově se ve stejný den zúčastní olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Již 31. srpna se slavnostně otevírá nová mateřská škola v Moravských Budějovicích.

Mezi největší investiční akce církve v oblasti školství v posledním roce patří:

  • kompletní rekonstrukce církevní školy při Cyrilometodějském gymnáziu Prostějov: 35 miliónů korun (2015/2016)
  • investice do centra pro rodinu a sociální péči a Mateřská škola v Brně, Biskupcově ulici: 30,5 miliónu korun (2015/2016)
  • výstavba nové mateřské školky JABULA v Moravských Budějovicích – 17 miliónů korun (2016)
  • koupě budovy základní školy sv. Zdislavy v Ostravě - 17,6 miliónu korun (2015)
  • zateplení budov Biskupského gymnázia, Základní školy a Mateřské školy Bohosudov (město Krupka) – 5,6 miliónu korun (2015)
  • rekonstrukce prostor Církevního gymnázia Plzeň – 5,6 miliónu korun (2015/2016)
  • investice do vybavení a rekonstrukce vnitřní části budovy pro novu církevní základní a střední školu v Plzni (budova v pronájmu od města): 2,5 miliónu korun (2016)
  • zahájení rekonstrukce Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži - celkem 110 miliónů korun (2016-2018)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám