Hlavní obsah

Česko a Slovensko budou spolupracovat na opatřeních k bezpečnosti škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České a slovenské ministerstvo školství budou víc spolupracovat na opatřeních k zajištění bezpečnosti ve školách. Týkat se mají např. nastavení bezpečnostních standardů či posílení podpory duševního zdraví. Na tiskové konferenci po jednání ministrů školství zemí V4 to v pátek řekli ministři Mikuláš Bek (STAN) a Tomáš Drucker. Uvedli, že oba státy také řeší, jak posílit vzdělávání chybějících profesí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský ministr školství Tomáš Drucker (Hlas)

Článek

„Jednou z oblastí, ve které jsme se dohodli, že budeme okamžitě intenzivně spolupracovat, je právě bezpečnost ve školách. I v souvislosti s tragickými incidenty, které se bohužel staly i tady v ČR. Měli jsme podobné na Slovensku. Uvědomujeme si, že bezpečnost ve školách, duševní zdraví jsou klíčové téma pro to, aby samotní studenti a jejich rodiče věřili, že stát dokáže zajistit bezpečné vzdělávání,“ uvedl slovenský ministr školství Drucker.

Zmínil propojení pracovních skupin a témata, která se týkají financování, zajištění dostatku psychologů ve školách a dalších podpůrných profesí či umělé inteligence.

Podle Beka se v obou zemích pracuje na bezpečnostních standardech pro školy. „Dohodli jsme se, že pracovní týmy propojíme, abychom nevymýšleli něco, co už lze převzít z druhé strany a také ze zahraničí,“ řekl český ministr školství.

Slovensko zvažuje detektory kovů ve školách

Evropa

Oba ministři se sešli na společném jednání už ve čtvrtek. Ministerstvo školství v tiskové zprávě na svém webu uvedlo, že se na potřebě častějších setkání šéfové resortů shodli.

Podle zprávy v Česku studuje na vysokých školách přes 55 tisíc lidí ze zahraničí. Z nich téměř 22 tisíc bylo loni ze Slovenska. Zájem je hlavně o lékařské fakulty. Cizinci, kteří studují v češtině, mají stejné podmínky jako Češi.

„Systém budoucí objednávky“ některých profesí

Obě země podle šéfů resortů budou kvůli podpoře duševního zdraví ve školách potřebovat také víc školních psychologů a dalších profesí.

Bek zmínil, že zvýšená potřeba se netýká ale jen těchto povolání. Zmínil také zdravotní sestry, učitelské specializace či technické profese kvůli případnému budování jaderných bloků.

Zahraniční studenty přitahuje do Česka kvalita vzdělání, tvrdí průzkum

Věda a školy

Dodal, že MŠMT se zástupci vysokých škol o „systému budoucí objednávky“ některých profesí debatuje a hledá s nimi způsob financování k zajištění dostatečného počtu absolventů potřebných oborů.

„I v této oblasti chceme spolupracovat. Nemá význam, aby jedna země podporovala určitá povolání a ta se nám potom mohla přelévat mezi zeměmi. Tady se překrýváme na sto procent,“ dodal Drucker.

Podle něj Slovensko už se státní objednávkou začalo a dodatečně financuje lékařské obory či poskytuje stipendia, aby motivovalo ke studiu.

Rektoři: Peníze přislíbené ministerstvem školství na bezpečnostní opatření nestačí

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám