Hlavní obsah

České vysoké školy připraví programy stipendií pro běloruské studenty

České vysoké školy se pokusí navrhnout relevantní stipendijní programy pro běloruské zájemce o studium v České republice. V souvislosti s protesty, které se v Bělorusku odehrávají po nedávných prezidentských volbách, to v úterý v tiskové zprávě uvedl předseda České konference rektorů (ČKR) Petr Sklenička. Podrobnosti zveřejní univerzity v příštích týdnech.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na pražském Staroměstském náměstí se rovněž protestovalo na podporu běloruských občanů.

Článek

ČKR v prohlášení uvedla, že poslední události v Bělorusku sleduje s velkým znepokojením.

„Dochází k perzekuci běloruských občanů usilujících o svobodu a demokracii. Toto neblahé dění postihuje k naší velké lítosti i akademické pracovníky a studenty vysokých škol,” stojí v dokumentu.

Rektoři chtějí vytvořit relevantní stipendijní programy pro běloruské zájemce jako projev solidarity. „Konkrétní podoba a rozsah programů budou zveřejněny co nejdříve, v nejbližších týdnech,” dodala ČKR.

Generální stávka v Bělorusku. Přidala se rafinerie i největší producent potaše

Ekonomika

Česko se podle rektorů musí spolu s ostatními státy Evropské unie zasadit o to, aby se Bělorusko neocitlo v situaci Československa roku 1968, ale mohlo se vydat cestou svobody. O situaci v zemi budou ve středu jednat nejvyšší představitelé členských států EU.

Protesty proti falšování voleb

Stávající běloruský prezident Alexandr Lukašenko podle oficiálních výsledků v prezidentských volbách z 9. srpna výrazně zvítězil. Opozice i vlády mnoha zemí ale upozorňují na rozsáhlé falšování voleb, například Velká Británie odmítla výsledky voleb uznat.

Lukašenkovo vítězství neuznala ani opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská. Opozice předpokládá, že kandidátka ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů.

Stovky lidí v Praze demonstrovaly na podporu Běloruska

Domácí

Od neděle do čtvrtka uplynulého týdne policie proti protestujícím brutálním způsobem zasahovala za použití obušků, zábleskových granátů, gumových projektilů a místy i ostré střelby. Zadrženy byly tisíce lidí včetně náhodných kolemjdoucích. Úřady potvrdily dva mrtvé.

Ministři zahraničí zemí EU se v pátek 14. srpna shodli na sankcích pro běloruské představitele zodpovědné za násilné potlačení protestů a falšování výsledků sporných voleb hlavy státu.

Zájem o Erasmus trvá, výjezdy zrušila jen desetina studentů

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám