Hlavní obsah

Češi uvařili první probiotické pivo na světě, má posílit imunitu

Novinky,

Výzkumníci v nápojářském oboru ve spolupráci s brněnskými mikrobiology uvařili první probiotické pivo na světě. Má zlepšit imunitu, zažívání i psychiku. Partnerem pro další rozvoj speciální technologie je Vysoké učení technické (VUT) v Brně.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pití piva může být zdraví prospěšné, avšak negativní faktory obvykle převažují. Přestože to Češi jako národ pivařů neradi slyší, poškozuje játra, ledviny, přispívá k obezitě, občas vyvolává průjmy či alergické reakce.

Oproti tomu při malém množství podporuje díky vitamínům skupiny B správnou funkci metabolismu. Co si představit pod pojmem „malé množství“? Lékaři obvykle zmiňují denní dávku jedno malé pivo u žen a jedno velké u mužů.

Nečekaná symbióza soukromého pivovaru a společnosti AQM s týmem brněnských mikrobiologů má ale za následek vznik zcela nového typu pěnivého moku – piva s přídavkem probiotik.

Milióny přátelských bakterií

„Podařilo se nám imputovat probiotické bakterie do piva tak, aby v každém půllitru bylo minimálně sto miliónů přátelských bakterií a na konci expirace jich zbyl přinejmenším jeden milión,“ vysvětlil vedoucí týmu biologů Petr Ryšávka ze společnosti Pharmaceutical Biotechnology, která se ve spolupráci s brněnskou Masarykovou univerzitou, VUT i Akademií věd ČR dlouhodobě zabývá vývojem nové generace probiotických kultur.

„Konzumace probiotického piva může přinést významný benefit v podpoře trávení díky tomu, že kombinuje příznivý vliv jednotlivých složek piva s živou probiotickou kulturou,“ poznamenala Ivana Márová z Fakulty chemické VUT.

Imunita je ze 70 procent ve střevech

Konzumace probiotického piva by byla vhodná například při průjmech nebo po ukončení antibiotické léčby, aby doplnila narušenou střevní mikroflóru. I pro běžné popíjení je vhodnější než obyčejné pivo, díky probiotikům bude příznivě působit na imunitu. „Obranyschopnost organismu totiž z přibližně 70 procent vzniká právě ve střevech,“ doplnil Ryšávka, který působí i na VUT.

Český výrobek představuje podle tvůrců světový unikát nejen díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví, ale i díky tomu, že výrobce dokáže v nápoji udržet probiotickou kulturu bez jakéhokoliv vlivu na chuť piva.

„Vývoj technologie, díky které dokážeme stabilizovat vybrané probiotické kultury v uvařeném pivu, trval dva roky. Po vyhodnocení všech testů můžeme konstatovat, že jsme byli úspěšní,“ dodal Libor Prus z AQM.

V souvislosti s konzumací alkoholu lze připomenout i objev vědců z Univerzity Palackého v Olomouci. Loni v prosinci zjistili, že lék pro alkoholiky může pomoci v boji proti rakovině. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Muži vypijí devět piv týdně, ženy dvě

Čeští milovníci zlatého moku loni týdně vypili v průměru 8,8 půllitru piva, meziročně zhruba o jedno pivo více. U žen se týdenní konzumace zvýšila jen mírně na...

Výběr článků

Načítám