Hlavní obsah

Češi a Slováci jsou ranní ptáčata, do práce vstávají před šestou ráno

Právo, Novinky, kil, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina Čechů (54 procent) vstává do práce před šestou hodinou ranní, což je ve srovnání se světem brzy, podobně se vstává třeba i na Slovensku. Vyplývá to z výsledků nedávné ankety pracovního serveru Profesia.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi šestou a sedmou vstává 20 procent lidí, mezi sedmou a osmou 14 procent.

Slastný spánek delší než osm hodin si pak pravidelně dopřává pouhých šest procent dotázaných. Zbývajících šest procent lidí uvedlo, že si pracovní dobu určují sami, takže do práce nevstávají.

Úspěšní lidé vstávají brzy

„Velmi nás překvapilo, kolik lidí vstává před šestou hodinou ranní, protože začátek pracovní doby se v posledních letech přesunul na pozdější hodiny. Je ale pravda, že i když se zvláště ve větších městech pracuje často od osmi nebo devíti hodin, řada lidí vstává dříve z jiných důvodů,“ vysvětluje Zuzana Lincová, ředitelka portálu Profesia.

Jsou to podle ní často ti, kteří se potřebují ráno postarat o děti nebo vyvenčit psa. Řada lidí vstává také kvůli svým zájmům, jdou si zacvičit nebo zaběhat, projevuje se i nový fenomén – oželet delší spánek kvůli virtuální zábavě.

„V životopisech úspěšných lidí se často dočteme, že vstávají před šestou ranní a sportují nebo se věnují jiné činnosti, na kterou přes den nezbývá čas. Takže pokud chcete být úspěšní, doporučujeme přivstat si, i když nemusíte,“ doplňuje.

Časná a nerušená práce

Trend brzkého vstávání potvrzuje i marketingový ředitel společnosti Spokojený pes Tomáš Haškovec: „Naše firma je, co se týká vstávání, dost netypická. Provozujeme e-shop s krmivy a doplňky pro mazlíčky, proto má doma většina z nás nějakého čtyřnohého parťáka. Ačkoli naše centrála sídlí v Praze, kde je normou chodit do práce na devátou, vstává většina kolegů časně ráno, aby se stačila se svými psy dostatečně proběhnout.“

Časný příchod do práce volí také Jan Zajíc, spolumajitel vyhledávače nábytku Favi.

„Pokud mne čekají vytížené pracovní dny, dobrovolně si přivstanu. Být první v kanceláři pro mne znamená získat minimálně dvě hodiny času, kdy mohu pracovat zcela nerušeně, a za danou dobu udělám maximum práce. Telefon i e-mail se totiž probouzejí většinou až po osmé hodině ráno,“ uzavírá.

Anketa

V kolik hodin obvykle vstáváte do práce?
V 5:00 i dříve
45,9 %
V 5:30
19 %
V 6:00
12,9 %
V 6:30
9,2 %
V 7:00
3,9 %
V 7:30
3,4 %
V 8:00
2,2 %
V 8:30
0,9 %
V 9:00 a později
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 970 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám