Hlavní obsah

Čech vymyslel novou metodu měření alkoholu v těle

Novou metodu měření alkoholu v organismu pomocí analýzy potu vymyslel český biochemik Jan Halámek a jeho tým výzkumníků na univerzitě v Albany na východě USA. Podle vědců je přesnější než dechová zkouška a navíc neinvazivní, informoval server Phys.org.

Foto: Paul Miller, University of Albany

Český forenzní chemik Jan Halámek

Článek

Nápad prověřil laboratorní test s 26 dobrovolníky, kteří v zájmu vědy museli vypít několik panáků vodky k dosažení 0,8 promile alkoholu v krvi.

Následovala více než stovka měření srovnávajících přesnost testovacích proužků a přístrojů měřících úroveň alkoholu v dechu. Výsledná zjištění zveřejnil časopis Analytical Chemistry.

Přiložení proužku místo foukání

Pokud se nová metoda ujme, v budoucnu by se podle amerických populárně-naučných časopisů, které Halámkův nápad upoutal, řidiči při kontrole dopravní hlídkou místo foukání jen nastavovat část těla.

Halámkova laboratoř totiž vyvíjí testovací proužek odhalující, kolik alkoholu dotyčnému koluje v krvi na základě úrovně alkoholu v potu.

Čím víc alkoholu dotyčný vypil, tím je proužek tmavší.

Potní žlázy, jak vysvětluje Halámek, se nacházejí v těsném sousedství krevního oběhu, a tak se alkohol z krve dostává i do potu. Když se testovací proužek umístí na pokožku řidiče podezřelého z požití alkoholu, změní barvu. Čím víc alkoholu dotyčný vypil, tím je proužek tmavší.

„Existuje přímý vztah mezi alkoholem v krvi a potem,“ uvedl Halámek. „Náš výzkum ukázal, že při popíjení alkoholických nápojů úroveň alkoholu v krvi stoupá ve stejné míře jako úroveň alkoholu v potu. Toto zjištění by mohlo významně napomoci snaze zabránit řízení pod vlivem alkoholu,“ zdůraznil.

Využití i při odemykání chytrých mobilů

Co se týká obvyklé dechové zkoušky při určení míry alkoholu v krvi, ta podle Halámka závisí na nespecifikovaných elektrochemických reakcích.

„Daný systém má chyby a často je u soudu nepoužitelný,“ dodal.

Pomahačův tým poprvé transplantoval obličej Afroameričana

Věda a školy

Pot sice zapáchá, ale z biometrického hlediska je to podle forenzního chemika fascinující tekutina. Nejenže může pomoci dostat ze silnic přiopilé řidiče, ale vědec přišel i s dalšími nápady na využití potu, například při odemykání chytrých telefonů a dalších zařízení. Na univerzitě v Albany působí od roku 2013.

Reklama

Související články

Zvládání alkoholu prý zachránilo lidstvo

Vývoj schopnosti zpracovávat v těle alkohol možná zachránil prapředky lidí před vyhynutím. Profesoři Kim Hockings a Robin Dunbar tvrdí podle deníku The...

Výběr článků

Načítám