Hlavní obsah

Zvládání alkoholu prý zachránilo lidstvo

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj schopnosti zpracovávat v těle alkohol možná zachránil prapředky lidí před vyhynutím. Profesoři Kim Hockings a Robin Dunbar tvrdí podle deníku The Independent ve své knize „Alkohol a lidé“, že dávní lidoopové získali díky schopnosti odbourávat etanol výhodu, která jim prospěla v boji s jinými druhy opic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Opice totiž alkohol zpracovat neumějí. Na rozdíl od lidoopů (a lidí) si tedy nemohou dovolit konzumovat spadlé, přezrálé a nakvašené plody.

„Zajímavé je, že hladina alkoholu v popadaném ovoci se obvykle pohybuje mezi jedním a čtyřmi procenty – tedy jako ve slabém pivu,“ řekl profesor Hockings z University of Exeter. On a jeho kolega spekulují, že tento nový zdroj kalorií „možná dostal lidoopy z pokraje“ zániku.

Společné sledování videa lidoopy sbližuje

Věda a školy

„I dnes vidíme, jak lidoopi konzumují fermentované ovoce, a dokonce popíjejí palmové víno vyrobené lidmi. Je těžké s jistotou říci, proč to dělají, což odráží složitou historii našeho vztahu k alkoholu,“ připomněl Hockings.

Dokázal spojovat společnosti

Společný předek lidí a lidoopů získal už někdy před deseti miliony let schopnost vytvářet bílkoviny, které zpracování alkoholu v těle usnadňují. Lidé, gorily, šimpanzi a bonobové tak dokážou v těle štěpit alkohol. Naopak ostatní opice, od nichž se lidoopí větev odštěpila někdy před 25 miliony let, to nedokážou.

Cukr je stejně návykový jako alkohol či kokain

Věda a školy

Dunbar, profesor evoluční psychologie v Oxfordu, připomněl, že i když je alkohol nyní vnímán jako lékařský problém, představuje také důležitou součást „sociální struktury mnoha lidských společností v minulosti i dnes“.

„Zneužívání alkoholu je jen malou částí mnohem širšího sociálního vzorce požívání alkoholu lidmi. V různých dobách a kulturách byl (alkohol) důležitou součástí toho, jak se lidé dávají dohromady,“ podtrhl Dunbar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám