Hlavní obsah

Pomahačův tým poprvé transplantoval obličej Afroameričana

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důchodce ze Spojených států se stal prvním Afroameričanem, který absolvoval úplnou transplantaci obličeje. Před šesti lety utrpěl Robert Chelsea (68) popáleniny na 60 procentech těla, když do jeho vozu narazil opilý řidič. Letos v červenci podstoupil rozsáhlou 16hodinovou operaci, do které se zapojilo více než 45 členů bostonského lékařského týmu vedeného českým plastickým chirurgem Bohdanem Pomahačem.

BEZ KOMENTÁŘE: První Afroameričan podstoupil transplantaci celého obličeje

 
Článek

Cesta k celoobličejové transplantaci prvního člověka tmavé pleti na světě byla poměrně trnitá. Po nehodě na dálnici u Los Angeles v srpnu 2013 byl ponechán v kómatu po dobu šesti měsíců, hospitalizován rok a půl a podstoupil více než 30 operací.

Foto: Profimedia.cz

Robert Chelsea po úspěšné transplantaci s plastickým chirurgem Bohdanem Pomahačem

Robert přišel o rty, část nosu a levé ucho – jak připomíná agentura AP, nedalo se s tím nic dělat. Konečně v březnu 2018 byl zařazen do seznamu čekatelů na transplantaci obličeje, jenže čekání na dárce, aby odpovídal Robertovu odstínu kůže, se oproti jiným takovým zákrokům značně protáhlo.

„Tato zkušenost pro mě byla neuvěřitelnou cestou, naplněnou mnoha výzvami,“ přiznal Chelsea pro AP.

Foto: Profimedia.cz

Robert Chelsea s novým obličejem

„Dnes jsem však nadšený, že mohu říci, že jsem na cestě k uzdravení díky neuvěřitelnému týmu lékařů a personálu v nemocnici Brigham and Women's Hospital v Bostonu, rovněž i lásce a podpoře mé rodiny a přátel. A také mé neochvějné víře. Bůh žehnej dárci a jeho rodině,“ dodal.

Nejstarší pacient

Bohdan Pomahač, ředitel centra Plastic Surgery Transplantation v dané americké nemocnici, k tomu poznamenal: „Přestože je Robert ve svých 68 letech nejstarším pacientem po transplantaci obličeje, zotavuje se pozoruhodně rychle.“

Lékaři v IKEM umí k transplantacím převážet bijící srdce

Domácí

Pomahač vedl lékařský tým, který v roce 2011 provedl první úplnou transplantaci obličeje v USA. Byla třetí na světě.

Foto: Profimedia.cz

Robert Chelsea s plastickým chirurgem Pomahačem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám