Hlavní obsah

Brněnští vědci hledají způsob, jak najít v mase hospodářských zvířat zakázané anabolické steroidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Anabolické steroidy využívané v chovech hospodářských zvířat pomůže odhalit nově vyvíjená metoda brněnského Výzkumného ústavu veterinárního lékařství a Mendelovy univerzity. V Evropské unii je prodej masa z těchto zvířat, a to kvůli možnému ohrožení zdraví strávníků, zakázán. Tento negativní vliv ale nebyl prokázán.

Foto: archiv Mendelovy univerzity Brno

Odborníci se zaměří především na hledání zakázaných steroidů ve vepřovém.

Článek

Při výkrmu prasat či drůbeže zřejmě někteří chovatelé tajně využívají růstové stimulátory. Činí tak v honbě za vyššími zisky. Chovaná zvířata mají díky anabolickým steroidům, tedy umělým růstovým hormonům, více svaloviny, což pro producenty masa znamená i vyšší zisk.

V USA, Kanadě, Argentině, Austrálii i Číně, které patří k největším producentům masa, je používání těchto látek povoleno, v zemích EU je ale od roku 1988 zakázáno. Dovážet se do ní může jen maso s certifikátem potvrzujícím, že je z nezávadného chovu. Ty se kontrolují.

Výzkum na prasatech a drůbeži

„Naším cílem je sestavit metodiku, která státní veterinární službě pomůže při odhalování zneužívání steroidních látek ve vepřovém mase,“ řekl Novinkám Zbyšek Sládek z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, který na projektu pracuje s Kamilem Šťastným z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství.

Louka plná motýlů a ptactva. Chystá se metodika pro ekologické hřbitovy budoucnosti

Domácí

Hotova by měla být do pěti let. Součástí výzkumu budou i testy na prasatech a drůbeži.

Foto: archiv Mendelovy univerzity Brno

Podle odborníků někteří chovatelé mohou přidávat anabolické steroidy chovaným hospodářským zvířatům tajně

Zvířata budou rozdělena do několika skupin. Každé ze skupin budou v jiném množství podávány steroidy.

Ochranáři prolomili ochranu vlků. Na řadě jsou nyní regiony

Domácí

Vědci pak budou odebírat vzorky z těchto zkoumaných zvířat a pátrat po drobných částečkách umělých růstových hormonů a srovnávat jejich úroveň mezi chovanými zvířaty.

Podrobně se bude analyzovat především stav jejich svalové tkáně a také pohlavních orgánů.

Vliv na zdraví lidí je sporný

Nakolik je maso ze zvířat, která dostávala anabolické steroidy, zdravotně závadné pro jeho konzumenty, není jasné. Za prokázané se bere, že u zvířat zvětšuje jejich svalovou tkáň.

Geneticky cenné slepice hynuly i pod rukama svých stvořitelů

Domácí

Nežádoucími vedlejšími účinky jsou nestandardní sexuální chování, snížení kvality spermií, poškození varlat, neplodnost, poškození jater a ledvin, zvětšování srdečního svalu, zmenšení mozkové tkáně a změny chování. O přenosu těchto potíží na konzumenty se nicméně vedou spory.

Sládek zdůraznil, že podle některých studií neexistuje jakýkoli přímý důkaz o tom, že by se problémy přenášely na konzumenty. Jiné studie ale tvrdí, že takovéto maso se podílí na předčasném pohlavním dospívání, neplodnosti, a hlavně u dětí na změnách v chování.

Unie dovoz a prodej tohoto masa zakázala, a to z důvodu „možné hrozby pro konzumenty“.

Zemědělství není příčinou změny klimatu, oteplování ho ohrožuje, upozorňuje vědec

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám