Hlavní obsah

Louka plná motýlů a ptactva. Chystá se metodika pro ekologické hřbitovy budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boskovice

Metodiku pro pohřbívání lidí v biocentrech, přírodní obdobě hřbitovů, vytvoří ještě do konce letošního roku tým odborníků, který se touto pro Česko novou oblastí zabývá. Dokument bude podkladem především pro radnice řešící neustálé rozšiřování svých hřbitovů.

Foto: archiv Blanky Solár

Vizualizace vstupu na pohřebiště budoucnosti, které bude jen krajinou.

Článek

V biocentrech bude možné uložit lidské ostatky tak, aby časem zcela splynuly s okolní přírodou. „Pohřbené ostatky napomohou k přírodnímu rozvoji biocentra. Jinými slovy by měly zkvalitnit a splynout s půdu tak, aby se tam lépe dařilo zeleni a tím i živočichům,“ řekla Novinkám Blanka Solár, brněnská architektka a propagátorka tohoto nového druhu pohřbívání.

Místo pomníků tráva, kytky či keře

Hřbitov budoucnosti si tedy představuje jako louku či lesík plný zeleně, motýlů a ptactva s pasoucími se divokými či hospodářskými zvířaty. Krajina bude zcela oproštěna od mohutných kamenných náhrobků, které mají přečkat věky, od hromad svíček v plastových kelímcích, jež se špatně likvidují, nebo od řezaných květin.

Na hrobech budou růst květiny či keře. Případné nápisy s informacemi o zesnulých budou z přírodního materiálu tak, aby se mohly časem rozpadnout a splynout s krajinou. Žádné okázalosti, prostě a dobře všude jen příroda.

Pražský hřbitov bláznů po letech chátrání čeká revitalizace

Domácí

Podrobnosti k možnostem ekologického pohřbívání zaznějí 23. dubna na konferenci v brněnském Impact Hubu. Sejdou se tam odborníci na pohřebnictví, teologii a obřady, architekturu, krajinné inženýrství i ochranu přírody.

Z jejich poznatků by měla metodika vzniknout. Bude podkladem především pro obce a města, která neustále řeší další a další rozšiřování svých hřbitovů a hledají nové možnosti, jak letitý problém se stále větším množstvím pochovávaných ostatků řešit.

Nejblíže ekologickému pohřbívání v Česku má podle architektky hřbitov v Praze-Ďáblicích. Popel mrtvých tam lze zahrabat ke kořenům stromů v Lese vzpomínek a ostatky pohřbít v rakvích bez náhrobku na Lučním hřbitově. Větší zkušenosti s ním mají v Německu i v USA.

Žádné náhrobní kameny. Na ekologickém hřbitově v Praze se pohřbívá na louku

Domácí

Terramace pro urychlení rozkladu

„Pokud se do ekologického pohřbívání pustíme, mělo by to být s využitím vědeckých poznatků, s ohledem na etiku, ale také na přírodu,“ vysvětlila architektka. O pohřbívání diskutovala o víkendu na festivalu Smrtfest v Boskovicích. Věnovaný byl důstojnému odcházení ze života.

Problém je s lidským popelem. Pro běžnou krajinu je příliš slaný, a pokud v ní má být ukládán, bude nutné k němu přidávat další hmotu tak, aby nepůsobil na vegetaci toxicky. Popel by mohl být vhodnější pro slaniska v lužní krajině.

Těla mohou být k ekologickému pohřbívání připravována i takzvanou terramací. Ve speciální vaničce lze urychlit jejich přirozený rozklad tak, že po 40 dnech bude tělo ve stavu úrodné půdy odpovídajícímu 20 až 50 letům tlení v zemi.

Ostatky v tomto stavu lze pak pohřbít v krajině tzv. pasených lesů či řídkolesů. „Ve Skotsku nebo v Belgii se na hřbitovech pasou kozy a ovce a nikomu to nevadí. No a pokud bude chtít někdo přece jen znát, kde přesně je pohřben v krajině bez náhrobku jeho předek, lze místo pomocí souřadnic zanést do elektronické mapy v mobilu. Náhrobky už nejsou nutné, mohou nehradit třeba léčivé trvalky,“ zdůraznila architektka.

Kremační turistika: Němci stále jezdí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám