Článek
Česko dílně na zpracování ořechů v Sichiase, která se nachází nedaleko Viktoriiných vodopádů, věnovalo lis na olej a technologické vybavení.
Naším cílem je najít vhodné způsoby pěstování
„Naším cílem je najít vhodné způsoby pěstování, využití a komercializace pro tento produkt,“ sdělila Novinkám Kamila Hejlíková Tembo, vědkyně působící na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity, která se do Zambie provdala a současně vede i výrobu na zpracování ořechů.
Olej i pro kosmetiku
Ořechy mongongo (latinsky Schinziophyton rautanenii) sbírali předchůdci dnešního člověka již před mnoha tisíci lety v době kamenné. Tvrdé skořápky se jako kdysi drtí kameny.
Nevozte ze zahraničí květiny ani semínka, můžete způsobit pohromu, varují experti
Plody mají vynikající nutriční hodnoty a jsou součástí jídelníčku. Olej z nich by mohl najít využití v kosmetickém průmyslu. Problémem je ale současná špatná klíčivost semen. Stromy jsou navíc krátkověké a jejich přirozená regenerace je nízká. To nyní brání dalšímu rozvoji.
Semena ale již studují vědci v laboratořích Mendelovy univerzity. Pro výzkum klíčivosti navrhli podle informací na webu dvě verze předosevní přípravy semen a podmínek pro jejich klíčení.
„V první metodě budou semena skladována po dobu tří měsíců při konstantní teplotě čtyři stupně Celsia. Po tomto chladném období bude proveden test klíčivosti,“ uvedl za výzkumný tým Lukáš Karas.
Druhá metoda bude sledovat účinek fytohormonu etylénu. Vychází z toho, že rajčata, banány nebo mango při dozrávání produkují etylén, a když jsou skladovány spolu se semeny v plastových sáčcích, uvolněný etylén zvyšuje klíčivost.
Při druhé metodě tedy bude jedna část semen ošetřena roztokem Ethrelu a druhá část uložena do sáčků spolu s banány a mangem.
Ořechy pro každého: které si vybrat podle svých potřeb a cílů
Zlepšení pěstebních vlastností je klíčem ke zvýšení množství ořechů pro další zpracování. Odborníci také zkoumají vlastnosti oleje lisovaného z ořechů mongongo, tak aby našel využití nejen v potravinářství, ale mohl se stát základem pro výrobu kosmetiky, popřípadě léčiv.
Ženám pomáhají výkupem ořechů
Hejlíková Tembo stála loni u zrodu organizace Booma Women Cooperative v komunitě Sichiasa, která vykupuje semena od místních žen, jež je tradičně sbírají pro domácí spotřebu, a zpracovává je na kosmetický olej a olej na vaření, který dodává do místních obchodů a hotelů.
„Booma znamená v místním jazyce semeno zkoumaného druhu. Kooperativa plánuje oleje exportovat do zahraničí a diverzifikovat zpracování semen o další místní druhy dřevin, jako jsou například baobab a marula. Místní ženy takto získávají dodatečný příjem pro domácnost ze sběru plodů a z prodeje výrobků. Užitek má z toho celá komunita,“ doplnila vědkyně.