Článek
Realizace projektu je naplánovaná na 25 měsíců a ministerstvo školství ho podpořilo částkou 3,4 milionu korun. Výsledky vědecké práce mají pomoci při šlechtění odrůd zemědělských plodin odolných vůči suchu.
Načasování a úspěšnost klíčení semen je podle odborníků zásadním krokem v životním cyklu každé rostliny. Nízká klíčivost, slabé vzcházení a špatné zakládání porostů patří mezi hlavní překážky v zemědělské produkci a s postupující změnou klimatu budou tato rizika narůstat.
Elitní moderní odrůdy plodin často nedokážou těmto výzvám čelit, zatímco plané druhy a tradiční krajové odrůdy se během svého vývoje přirozeně přizpůsobily místním podmínkám, včetně období sucha.
„Fáze klíčení je pro rostliny velmi citlivým obdobím, nedostatek vody v tomto čase může rozhodnout o úspěchu nebo neúspěchu celé sklizně,“ uvedl Smýkal.
Simulování podmínek v laboratoři
V laboratoři proto budou odborníci simulovat podmínky takzvaného osmotického stresu, vyvolaného nedostatkem vody, a sledovat, jak různé genotypy hrachu reagují. Data z fyziologických, biochemických a biofyzikálních měření propojí s analýzou prostředí pomocí geoinformačních nástrojů a modelování.
Vědci se zaměří na biologickou a genetickou rozmanitost hrachu, včetně tzv. krajových odrůd, které si uchovaly cenné adaptační vlastnosti díky dlouhodobému vývoji v různých podmínkách.
Vybrané genotypy budou navíc zařazeny do probíhajících projektů na partnerských zahraničních pracovištích.
„Výsledky výzkumu by mohly pomoci vyšlechtit nové, odolnější odrůdy a nabídnout strategie, jak minimalizovat dopady klimatických změn na zemědělství. Úspěšné klíčení v náročných podmínkách je totiž prvním krokem k posílení potravinové bezpečnosti pro budoucí generace,“ zdůraznil Smýkal.