Hlavní obsah

Blue Origin úspěšně otestovala start i přistání svého korábu pro vesmírné turisty

Washington

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin provedla další úspěšný test své rakety New Shepard s modulem, v němž mají v budoucnu létat vesmírní turisté. Raketa i modul, oboje opakovaně použitelné, po přibližně deset minut trvající letové zkoušce bezpečně samostatně přistály, informovala společnost miliardáře Jeffa Bezose, jinak taktéž šéfa Amazonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Blue Origin úspěšně otestovala start i přistání svého vesmírného korábu New ShepardVideo: Blue Origin, AP

 
Článek

Test bez posádky, v pořadí již čtrnáctý, se odehrál ve čtvrtek 14. ledna na komerčním kosmodromu společnosti jižně od texaského El Pasa.

Překonala hranici kosmického prostoru

Raketa New Shepard vynesla modul do výšky 106,9 kilometru, tedy nad mezinárodně uznávanou stokilometrovou hranici vesmíru (tzv. Kármánova hranice), a zhruba po sedmi minutách od startu vertikálně přistála nedaleko místa startu.

Modul se vrátil o tři minuty později na padácích a s brzdícím zážehem motorů těsně před dosednutím.

Bezosova raketa pošesté vzlétla a přistála. Její turistický modul zdolal hranici vesmíru

Věda a školy

Tentokrát se jednalo o první vyzkoušení nového modulu s vylepšeními pro větší pohodlí posádky. Podle vyjádření firmy jde o úpravy týkající se akustiky a regulace teploty uvnitř kabiny, instalace displejových panelů pro posádku a vybavení všech sedadel reproduktory, mikrofonem a tlačítkem pro komunikaci. Test zahrnoval mj. prověření komunikačních a bezpečnostních výstražných systémů.

Během čtvrtečního zkušebního letu byla na palubě testovací figurína jménem Mannequin Skywalker, zmínila agentura AP.

Pět minut stavu beztíže

Blue Origin hodlá podnikat s turisty suborbitální lety, při nichž se modul pro šestičlennou posádku přiblíží k hranici vesmíru, případně ji překoná, ale nedosáhne oběžné dráhy kolem Země. Lidé na palubě mají při této výpravě zažít přibližně na pět minut beztížný stav.

Země už jim nestačí. Technologičtí giganti svádí boj o vesmír

Internet a PC

Původně společnost plánovala zahájit komerční lety s pasažéry už v roce 2019, nakonec se tak možná stane letos. Blue Origin zatím termín prvního letu s lidmi neoznámila, nicméně šéf rozvojového programu Patrick Zeitouni podle serveru SpaceFlight Now řekl, že právě nově testovaná raketa a modul s cestujícími poletí.

Reklama

Související články

Raketa SpaceX při přistání explodovala

Prototyp rakety Starship společnosti SpaceX při přistání na závěr cvičeného letu explodoval a roztrhl se, uvedly ve čtvrtek tiskové agentury. Společnost SpaceX...

Výběr článků

Načítám