Hlavní obsah

Blízko Země prosvištěl asteroid velikosti domu

Asteroid o velikosti malého domu proletěl tento týden kolem Země. Kosmická skála se podle údajů amerického vesmírného úřadu NASA přiblížila k naší planetě na pouhých 126 tisíc kilometrů, což je zhruba třetinová vzdálenost v porovnání délky střední vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem.

Foto: Twitter - The Virtual Telescope Project, Gianluca Masi

Asteroid 2022 GN1 zaznamenaný projektem Virtual Telescope

Článek

„Asteroid s označením 2022 GN1 se k Zemi přiblížil nejvíce ve středu 6. dubna v 5.01 SELČ. Minimální geocentrická vzdálenost byla 126 tisíc kilometrů,“ shrnul na dotaz Novinek vedoucí skupiny planetek při oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR Petr Pravec.

Podle původních a o něco méně přesných výpočtů šlo o 127 tisíc km. Těleso nás každopádně minulo – z astronomického hlediska – velmi těsně.

Až 17metrový útvar

Objekt 2022 GN1 má odhadovanou délku 7,4 až 17 metrů a pohyboval se rychlostí takřka 56 tisíc km/h.

„Může se to jevit jako velký asteroid, ale ve skutečnosti je docela malý,“ poznamenal k tomu podle zpravodajské stanice CNN zakladatel a vědecký ředitel italského projektu Virtual Telescope Gianluca Masi. Ty větší, se kterými se občas „potkáváme“, měří podle něj např. kilometr.

Elektra má tři malé měsíce. Jako zatím první planetka

Věda a školy

Podle Pravce bylo těleso objeveno 4. dubna v 8.55 SELČ a ještě téhož dne byla spočtena jeho dráha s dostatečnou přesností a jakákoli možnost impaktu během těsného přiblížení k Zemi o dva dny později byla vyloučena. „Asteroid byl tedy odhalen včas a nebyl nebezpečný,“ dodal.

Meteorit nad Ruskem explodoval silou třiceti hirošimských bomb

Evropa

Provozní manažer z organizace American Meteor Society Mike Hankey připomněl, že GN1 může být přibližně stejně velký jako tzv. čeljabinský meteor, který byl původně asi 18 metrů dlouhý. Jeho tehdejší poměrně malé úlomky však rozhodně nebyly bezpečné – meteorit v únoru roku 2013 vnikl do zemské atmosféry, vybuchl nad ruským Čeljabinskem a způsobil zranění více než 1200 lidí i škody na majetku.

Další „blízké setkání“

Asteroid prolétající kolem nás tak blízko nabízí podle odborníků příležitost pro získání nových vědeckých poznatků. „Tyto blízké přístupy jsou vzácnou příležitostí k lepšímu zkoumání nejmenších objektů, které by byly příliš slabé, pokud by byly příliš vzdálené,“ uvedl Masi.

Oblohu u východní hranice rozčísl velmi dlouhý bolid

Věda a školy

Jeho organizace upozornila, že během středečního odpoledne nás bezpečně, ale blízko minul další zaznamenáníhodný vesmírný kámen – 2022 GZ1 – a to s nejbližším přístupem k Zemi na 238 tisíc km.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám